Toplanan deprem vergilerinin miktarı ……….. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı verilerine göre sadece 2022 yılından 2 Şubat 2023 ayına kadar 13 ayda, 88 milyar 47 milyon 705 bin lira tutarında deprem vergisi tahsil edildi. AKP'nin 20 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde toplanan deprem vergisinin tutarı 720 milyar lira olduğu görülüyor.

Toplanan deprem vergilerinin miktarı ………..

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 yılı verilerine göre sadece 2022 yılından 2 Şubat 2023 ayına kadar 13 ayda, 88 milyar 47 milyon 705 bin lira tutarında deprem vergisi tahsil edildi. AKP'nin 20 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde toplanan deprem vergisinin tutarı 720 milyar lira olduğu görülüyor. Merkez Bankası'nın yıllık ortalama dolar kuru hesabına göre bu paranın dolar cinsinden karşılığı 40 milyar 248 milyon dolar ediyor. Tanesi 50 bin dolardan 800 bin 934 adet depreme dayanıklı konut inşa edilebilirdi. Buna göre depremin yaralarını sarmak için bugüne kadar toplanan vergiler konut olarak ihtiyaç sahiplerine verilmiş olsa idi toplam 3 milyon 200 bin kişinin konut ihtiyacı çözülmüş olacaktı

Deprem vergisi olarak alınan dolaylı vergiler………..

Deprem Vergisi' olarak anılan Özel İletişim Vergisi, 4481 sayılı kanun ile getirilen ve zaman içinde kalıcı hale getirilen bir vergi türü. 4481 sayılı kanun ile getirilen vergiler şöyle:

- Özel İletişim Vergisi,

- Özel İşlem Vergisi

- Ek Gelir Vergisi,

- Ek Kurumlar Vergisi

- Ek Emlak Vergisi,

- Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi...

Deprem vergileri nereye harcandı?

AKP hükümetleri döneminde, toplanan deprem vergileri başka alanlarda kullanıldı. Bu konudaki en net açıklama iki bakandan gelmişti. Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 Van depreminden sonra yaptığı açıklamada, vergilerin akıbetine ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vesaire var. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti.

Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına gidiyor.

Deprem vergileri ayrı bir fonda toplanmalıydı….

Deprem vergileri ayrı bir fonda toplanmalı ve genel bütçenin dışında tutulmalıdır.30 Ekim 2020'deki İzmir depreminin ardından ise dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, aynı soruya "Herhangi bir gidere harcanmış olabilir" yanıtını vermişti.

Bu vergilerden elde edilen gelir hiç ayrı bir fonda toplanması. Yani devletin, Maliye Bakanlığı'nın, Hazine'nin kayıtlarına baktığımızda, 'işte bu da deprem vergisidir' diye ayrı bir fon, ayrı bir hesap göremiyoruz. Deprem vergileri toplandıkları her yıl doğrudan merkezi bütçeye aktarılıyor.