Geyik imgesi, dünyadaki birçok toplumda olduğu gibi, Türk toplumu ve Türk mitolojisi için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Mitolojimizde geyik kutsal bir ruh olarak görülür.

Ayrıca kutsal olduğu için kötülük yapana uğursuzluk getirebileceğine inanılan bir hayvandır.

Türklerin İslam dininden önceki inanç sistemi olan Şamanizm'de, geyik imgesiyle sıklıkla karşılaşılır. Geyik imgesi, bir hayvan olarak, şamanların ruhsal yolculuklarında onları koruyan, yönlendiren bir figür şeklinde imajine edilir.

Ayrıca bazı şaman ritüellerinde geyiğin başı veya boynuzları kullanılmıştır. Bunun sebebi az evvel bahsedildiği gibi ruhlarla bağlantı kurmak için sembolik olarak eklenmiş olmasıdır.

Öte yandan geyiğin Türk Tasavvuf geleneği ve anlatısında da ciddi önemi vardır. Geyik sembolizmi ve menkıbelerde geyik hayvanı, kutsal bir örüntüye işaret eder.

Geyikler bu tür anlatılarda ümitler kaybedildiği, felaketlerin yaşandığı noktalarda ortaya çıkar. Yol üzerinde, varılan yerlerde, dergahlarda bir anda geyik belirir. Yine geleneksel anlatıda velilerin geyik şekline girerek yol gösterdiği ifade edilir. Yani geyik Hem Türk mitolojisi hem de Türk tasavvuf anlatısında vazgeçilmez bir önemi haizdir.

Editör: Gülsena Afra ERSAN