İslam

Teravih oturarak kılınır mı? Diyanet ne diyor, hangi durumlarda caiz olur?

Ramazan ayının son günleri yaklaşırken, ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen pek çok kişi “Teravih namazı oturarak kılınır mı?” sorusunun cevabını merak ediyor. Özellikle Kadir Gecesi gibi mübarek zaman dilimlerinde sağlık engeli bulunanlar için bu konu daha da önem kazanıyor. Peki, kıyamın hükmü nedir? Teravih namazı ayakta kılınmazsa sevabı azalır mı? İşte detaylar...

Teravih oturarak kılınır mı? Diyanet ne diyor, hangi durumlarda caiz olur?
Abone Ol

Ramazan ayı 29 Mart akşam ezanıyla sona erecek. Bugün gece ise İslam alemi için çok kıymetli bir gece: Kadir Gecesi. Bu geceyi değerlendirmek isteyen birçok Müslüman, teravih namazını eda etmeye hazırlanıyor. Ancak sağlık engeli bulunan veya yaşlı bireyler teravih namazını oturarak kılmanın caiz olup olmadığını sorguluyor. Diyanet kaynakları ve hadisler bu konuda ne diyor?

Kıyam farz mıdır?

Namazın temel rükünlerinden biri olan kıyam (ayakta durma), yalnızca farz ve vacip namazlarda zorunludur. Bu nedenle, sağlıklı olan bir kimse bu namazları oturarak kılamaz. Ancak sünnet ve nafile namazlarda durum daha farklıdır. Bu gruba dahil olan teravih namazı da aslında kolaylık esasına dayandığından, gerekli durumlarda oturarak kılınabilir. Fakat ayakta kılmak daha faziletli kabul edilir.

Teravih oturarak kılınabilir mi?

Hanefi mezhebine göre, teravih namazı özürsüz bir şekilde oturarak kılınabilir. Ancak bu durum mekruh (uygun görülmeyen) sayılır. Nitekim İmam Ebû Hanîfe, sabah namazının sünneti haricindeki diğer nafile namazların oturarak kılınmasına cevaz vermiştir. Fakat bu oturuş, farz gibi kıyam rüknü barındırmadığı için sevap açısından ayakta kılınan namazdan daha düşük seviyede değerlendirilir.

Bayramı namazı saat kaçta 30 Mart 2025? Bursa, Sivas, Konya, Mersin bayram namazı saat kaçta 2025? Bayramı namazı saat kaçta 30 Mart 2025? Bursa, Sivas, Konya, Mersin bayram namazı saat kaçta 2025?

Hadis ne diyor?

Ebu Davud’da geçen sahih bir hadise göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Ayakta kıldığı namaz, oturarak kıldığından daha faziletlidir. Oturarak kıldığı namaz(ın sevabı), ayakta kıldığının yarısı kadardır” buyurmuştur. (Ebu Davud, Salât, 179) Bu hadisten anlaşılacağı üzere, bir özrü olmayan kişilerin teravih gibi sünnet namazları oturarak kılması sevap açısından eksiklik doğurabilir.

Sağlık sorunu olanlar ne yapmalı?

İslam dini kolaylıklar dinidir. Bir kimse gerçekten ayakta durmakta zorlanıyorsa, teravih namazını oturarak kılabilir. Diz, bel ya da ayak rahatsızlığı bulunan kimseler için tabure ya da sandalye kullanımı da caizdir. Ancak bu konuda kişi samimi olmalı ve gerçekten ihtiyaç varsa bu kolaylıktan faydalanmalıdır. Aksi halde, faziletli olan şekilde ibadeti gerçekleştirmemek uygun görülmemektedir.