Sanal dünyada işlenen suçların sayısı ve çeşitliliği hızla artarken, internet kullanımının yaygınlaşması dijital güvenliği sağlamak adına yeni tedbirlerin alınmasını zorunlu hale getirdi. Bu gelişmeler doğrultusunda, suçlarla mücadele için etkili bir takip ve denetim sisteminin oluşturulması öncelikli bir ihtiyaç haline geldi.
SİBER DEVİRİYE FAALİYETLERİYLE SUÇLA MÜCADELE GÜÇLENDİRİLDİ
Siber devriyeler, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesapları izleyerek çevrim içi platformlar, şifreli mesajlaşma ağları ve karanlık ağlardaki suç faaliyetlerini takip etti. 2024 yılında yürütülen bu faaliyetlerde, 1524 kaçakçılık vakası ve 101 göçmen kaçakçılığı durumu tespit edilerek büyük bir başarıya imza atıldı. Ekipler, internet üzerinde 54 bin 144 asayiş suçu, 33 bin 207 terör suçu, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçunu ortaya çıkardı. Ayrıca, farklı suç kategorilerinde 12 bin 275 suç kayıtlara geçerken, 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldı.
YAPAY ZEKÂ VE DOLANDIRICILIKTA YENİ YÖNTEMLER
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na göre, 2024 yılı itibarıyla yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla "deepfake" içerikler ve sahte ses-görüntü kayıtlarıyla dolandırıcılık girişimleri önemli ölçüde arttı.
Sahte internet siteleri, manipüle edilmiş görseller ve yanıltıcı ilanlarla vatandaşlar hedef alındı. Alışveriş platformlarında sahte yorum ve beğenilerle ürünlerin öne çıkarılması da bu dönemdeki dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı.
Ayrıca, sosyal medya platformlarında "mavi tık" ve "takipten çıkaranları görme" gibi vaatlerle kullanıcı hesap bilgileri çalındı. Çalınan hesaplar üzerinden dolandırıcılık, siber zorbalık ve diğer suçlar işlendi.
SİBER DEVİYELERİN YENİ HEDEFİ
Yasa dışı bahis sitelerinin kurulması ve bu sitelere yönelik teşvik edici paylaşımlar, 2024 yılı boyunca siber devriyelerin yoğun mücadele ettiği suçlar arasında yer aldı. Bunun yanı sıra, fidye yazılımlarıyla dosyalar şifrelenerek bilgisayarların kullanılamaz hale getirilmesi ve kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödeme talep edilmesi de dikkat çeken diğer suç türleriydi.
Siber suçlular, "ücretsiz tatil" veya "hesap bilgileri paylaşarak kazanç" vaatleriyle kullanıcıların hesap bilgilerini çalmaya çalışırken, "uzaktan iş" teklifleriyle yanıltıcı mesajlar gönderdi. Oltalama saldırılarıyla ise "ödenmemiş HGS borcu" gibi konular üzerinden vatandaşlar tuzağa düşürülmeye çalışıldı.
Sahte teknik servis siteleri aracılığıyla, kombi, beyaz eşya ve klima tamiri vaadiyle dolandırıcılık yapıldı. Ayrıca, devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel veriler ele geçirilmeye çalışıldı. "E-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi yasa dışı teklifler de vatandaşları dolandırma amacı güdüyordu.