Türkiye, aktif deprem kuşağında yer alırken, uzmanlar peş peşe uyarılarını yayımlıyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan ve Karlıova arasındaki bölgeye dikkat çekti. Görür, depremi önceden kestirmeye yönelik farklı yöntemler kullanıldığını ancak her depremin kendine özgü karakteristiklere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki deprem için "geliyorum diye bağıran bir deprem" ifadesini kullanarak, bu tür belirtilerin Çin ve Afrika'da görülmediğini vurguladı.
YEDİSU FAYI VE DEPREM RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı’nın büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, "Bilim insanlarında deprem dirençlilik öne çıktı. Türkiye'de ben de başka yer bilimci arkadaşlarımız da Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu Fayı'nın o bölgede deprem üreteceğinden çok ciddi endişe ediyoruz. Kehanete falan lüzum yok. Yedisu Fayı'nda deprem tekerrür etme periyodu doldu. 250 senede bir üretiyor. En son deprem 1790'lardan bugünlere geldik. Deprem üretmeye gebe burası. 1939 Erzincan depremi olduğu zaman bu kesim kırılmamış. Kırılmaya hazır, daha tehlikeli hale geldi. 6 Şubat depremleri de o bölgeye enerji transfer etti. Bu ülkede yakın bir zamanda deprem olacaksa burada olma ihtimali fazla. İhtimali fazla olan yeri insanıma ben anlatmak zorundayım. ifadelerini kullandı.
DEPREM UYARILARI GÖZ ARDI EDİLDİ
Senelerce "Maraş'a, Malatya'ya, Hatay'a dikkat edin" diye bağırdık, deprem geliyor diye. Bütün orada yaşayan insanlar bilirler. Hiç kimse bunu dikkate almadı. Akla gelen her devlet yetkilisine bu raporları yazdık. Biz bilim dünyası olarak ne yapalım?"