Cuma namazı öğle vakti cemaatle birlikte camilerde kılınıyor. Ancak Cuma vakti girdiğinde yolda olan vatandaşlar, bu durumda nasıl namaz kılacaklarını araştırmaya başladı. “Seferi iken Cuma namazı nasıl kılınır? Seferi iken Cuma namazı kılınır mı?” Seferi namazı nasıl kılınır?” İşte araştırılan ayrıntılar…

SEFERİ İKEN CUMA NAMAZI KILINIR MI?

Cuma gününde kılınan Cuma namazı Kur'an-ı Kerim'de özellikle zikredildiği ve teşvike mazhar olduğu gibi hadis ve fıkıh kitaplarında da ayrı bölümlerde konu edinmiştir. Cuma namazının hangi tarihte farz kılındığı konusunda iki rivayet bulunmaktadır. Birinci rivayete göre Mekke'de farz kılınmış, ancak müşriklerin engellemesi yüzünden fiilen kılınması hicrete kadar ertelenmiştir. İkinci rivayete göre de cuma namazı hicret sırasında farz kılınmıştır.

Resülullah Medine'ye bir saat mesafede yer alan Kuba'ya ulaşığı zamanda orada konaklamış, pazartesiden perşembeye kadar ashabı ile birlikte çalışarak İslâm'ın ilk mescidini inşa etmiştir. Cuma günü Kubâ'dan hareket edip Ranüna vadisine gitmiş ve Salim b. Avf kabilesine misafir olmuştur. Bu sırada cuma vakti girdiğinden vadideki namazgâhta ilk cuma namazını kıldırmıştır (İbn Hişâm, I, 494). Hz. Peygamber'in daha önce müslümanların serbest oldukları bölgelerde cuma namazı kılmalarını emretmesi, fiilen kılınması farz kılınmasının hicret yılında vuku bulduğunu aktarmaktadır. Cuma namazı Hz. Peygamber ve daha sonra Hulefa-yi Raşidin tarafından bizzat kıldırılmış, Emeviler'den başlayarak çeşitli İslam devletlerinde birçok halife ve yönetici de bu uygulamayı sürdürmüştür. Öte yandan cuma hutbeleri de baştan beri sadece dini öğüt vermekten ibaret kalmadı, önemli olayların, siyasi, askeri ve idarî kararların halka duyurulmasında önemli rol üstlenmiştir.

SEFERİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Seferi olunan durumlarda namaz kılacak kişiler, 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılabilir Sünnetlerin tümü kılınır, müsait olunmuyorsa da sünnetler terk edilebilir.

Seferi iken misafir olan imama, misafir olmayan kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan hemen sonra sağına soluna selam verir.

“Ben misafirim, mukim olanlar namazını tamamlasın” der. Mukim olanlar, imam ikinci selamı verince “Allâh-ü Ekber” der ve kalkar, aynen imamın arkasındaymış gibi kıyamda, okumadan, Fatiha Suresi okuyacak kadar bekler. Rükû ve secdelerini yapar. İkinci rekata kalkar, yine Fatiha sûresi okuyacak kadar bekleyip rükû ve secdelerini yapar. Ettahiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena dularını okur , selam vererek namaz sonlandırılır. 

Kaynak: istiklal.com.tr