Bu projeler, sessiz, iz bırakmayan, düşük ısı yayan, yüksek itki gücü sağlayan ve uzun süre görev yapabilen hidrojen teknolojilerinin savunma sanayinde kullanılmasını amaçlıyor.

Hidrojen teknolojilerinin, emniyet ve güvenlik güçlerinin operasyon kabiliyetlerini artırması bekleniyor. Projeler, hidrojenin depolanmasından yakıt hücresi teknolojilerine kadar çeşitli alanlarda yetkinlik kazandırmayı hedefliyor. Teknolojinin kara, hava, deniz araçları, uzay platformları, insansız ve akıllı sistemler, motor ve güç aktarma sistemleri ile stratejik sistemlerde kullanılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen 11. AR-GE Paneli'nde alınan karar doğrultusunda, "Savunma Sanayii Uygulamaları İçin Hidrojen Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayii AR-GE Geniş Alan (Hidrojen SAGA) Çağrısı" başlatıldı. Bu çağrı kapsamında hidrojen projelerine yönelik başvurular 13 Eylül'e kadar yapılabilecek.

Projelerde, yerli sanayi kuruluşları ve üniversitelerin iş birliği yapması bekleniyor. Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı gibi stratejik hedefleri doğrultusunda, hidrojen teknolojileriyle savunma sanayisinde de gücünü artırması öngörülüyor.

Kaynak: AA