Türkiye, fiziki dolar alım-satımını neredeyse durma noktasına getiren krizle uğraşıyor.  Gelen bilgilere göre sahte dolarların Güneydoğu sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla sokulabileceği iddiası gündeme geldi.

Türkiye topraklarına giren toplam tutarın da 1 milyar doları aşabileceği iddia ediliyor. 

Sahte dolarlar ne döviz büroları ve ne de bankalardaki makineler tarafından gerçeğinden ayırt edilemiyor. Gelen bilgiler olayın ilk düşünülenden çok daha kapsamlı ve organize olabileceği yönünde.

Sahte dolar banknotlarının ilk olarak Güneydoğu sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye sokulduğunun düşünüldüğü bilgisini paylaşıldı. 

Kapalıçarşı’da sahte dolar krizi: Dolar alımı durduruldu Kapalıçarşı’da sahte dolar krizi: Dolar alımı durduruldu

Sahte dolarla döviz bürolarından ilk işlemlerin Antalya, İzmir, Antep ve İstanbul gibi daha turistik bölgelerde yapıldığı olayın ilk patlak verdiği şehrin ise Gaziantep olduğu iddia ediliyor. 

Suriye ve Irak sınırına da dikkat çekiliyor. Sınırlardan özellikle yolcu otobüs, minibüslerinin yada araçların mekanik parçalarının içine ustaca yerleştirilerek saklanmış olduğu yerel kaynaklardan elde edilen bilgiler arasında. 

SAHTE DOLARLAR İLK NEREDE KULLANILDI?

Sahte dolarların kullanıldığı ilk büyük vakalardan birinin ise Antalya'daki bir kripto para alımında yaşandığı öğrenildi.

MİLYAR DOLARI AŞABİLİR

İlk başta piyasaya sokulan sahte dolarların ilk etapta 600 milyon doları bulabileceği iddia edilirken şimdi bu rakam içn 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu ticaretin ve sahte dolarların ise ne kadar zamandan beri devam ettiği ise bilinmiyor. 

Yaşanan bu olaylar sonrasında para sayma makinelerine yazlım güncellemeleri geleceği kaydedildi. Güncelleme için de ortalama 10 gün vurgusu yapıldı. 

BANKALARDA ŞİMDİ DE 100 DOLAR UAYRISI 

Bankalar şimdi de sahte 100 dolarlık banknotlar için teyakkuza geçti. Bu uyarının tek bir seri için olduğu ifade edildi. Uzmanlar özellikle açık renkli 100 dolarlık banknotlar üzerinde duruyor. Sahte banknotların daha çok bu renkte olduğu, koyu renkli dolarların ise şimdilik daha güvenli olduğu ifade ediliyor.

Uyarı yazısında sahte 100 dolarlık banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılık eylemlerinde artışa vurgu yapılırken ve şöyle denildi: “Bilindiği üzere, kısa bir süre önce piyasada dolaşan sahte 50 dolarlık banknot işlemlerinde daha dikkatli olunmasına yönelik bir e-posta iletilmişti. Son dönemde de sahte 100 USD’lık banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıkta artış yaşandığı bilgisi istihbar edilmiştir. Bu itibarla, şubelerimizde fiziki 100 USD’lik banknot işlemlerinde daha dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması hususları önem arz etmektedir.”
 

Editör: Zafer ÇEBİ