Her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kansere karşı erken teşhis büyük önem taşıyor. Erken tanı, tedavi sürecine daha hızlı başlanmasını sağlayarak hastalığın ilerlemesini önleyebiliyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde yürütülen ücretsiz tarama programı ile vatandaşların bilinçlenmesini ve hastalığın erken evrede tespit edilmesini amaçlıyor.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Meme kanseri, serviks kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanseri gibi yaygın türler, erken evrede belirti vermediği için düzenli taramalar büyük önem taşıyor. Uzmanlar, erken teşhisin tedavi sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguluyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ücretsiz kanser taramaları, belirlenen yaş gruplarına yönelik olarak gerçekleştiriliyor. 40 yaş ve üzeri kadınlar için meme kanseri, 30 yaş ve üzeri kadınlar için serviks kanseri, 50 yaş ve üzeri bireyler için kolon kanseri taramaları yapılıyor. Ayrıca, yüksek risk grubundaki bireyler de program kapsamında taramalardan faydalanabiliyor.
ERKEN TANININ ÖNEMİ
Taramalar, devlet hastanelerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve mobil sağlık ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Vatandaşlar, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tarama programına katılabiliyor. Ayrıca, taramalarla ilgili detaylı bilgilere e-Devlet üzerinden de ulaşılabiliyor.
Uzmanlar, erken evrede tespit edilen kanserlerin tedavi edilebilir olma oranının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Taramaların yalnızca risk grupları için değil, tüm toplum için önemli olduğu ifade ediliyor.