Amerikalı araştırmacılardan çarpıcı uyarı: Sağlığınız için bu gıdalardan uzak durun! Hücrelerinize zarar verip biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışmaya göre, paketli gıdalarda yaygın olarak bulunan rafine şeker, hücrelerde hasara yol açarak biyolojik yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Amerikalı bilim insanları, rafine şeker içeren gıdaların hücrelere zarar verip kronik inflamasyona sebep olduğunu vurguladı.
Kronik inflamasyon, yalnızca obezite, diyabet, karaciğer ve kalp hastalıklarına değil, aynı zamanda bazı kanser türlerinin riskinin artmasına da neden olabiliyor. Araştırmalar, işlenmiş gıdaların Amerikalıların günlük kalori alımının yüzde 60’ını oluşturduğunu gösteriyor.
Şekerli içecekler, paketli ekmekler, meyveli yoğurtlar, kahvaltılık gevrekler ve işlenmiş et ürünleri olan sucuk, salam gibi gıdalar biyolojik yaşlanmayı hızlandıran başlıca besinler arasında yer alıyor. Biyolojik yaş, hücre ve dokularımızın gerçek yaşını ifade ederken, genetik, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları bu yaş üzerinde belirleyici etkiye sahip.
Beslenme epidemiyoloğu Marialaura Bonaccio, “Bu gıdalar besleyici açıdan yetersiz olmanın yanı sıra şeker, tuz ve doymuş yağ oranları açısından da oldukça yüksektir. İşlenmiş gıdalar, zamanla vücutta toksik madde birikimine neden olur ve düzenli tüketimleri ciddi risk taşır” dedi.
Aşırı rafine şeker tüketimi, kan şekeri dengesini bozarak enfeksiyon riskini artırabilir. Ayrıca, aşırı rafine şekerin depresyon riskini yaklaşık yüzde 25 oranında artırdığı da araştırmalarla ortaya konmuştur.