Suriye Petrol Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Suleyman, bugün (Cumartesi) Reuters’a yaptığı açıklamada, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürtlerin kontrolünde olan bölgelerin, kendi yönetimlerinde bulunan yerel sahalardan çıkarılan petrolü Şam’daki merkezi hükümete tedarik etmeye başladığını söyledi.
Bu, petrol zengini Kuzeydoğu Suriye’den, Aralık ayında Esed rejiminin devrilmesinden sonra iktidara gelen yeni hükümete bilinen ilk teslimat olarak kayda geçti.
Suleyman, petrolün Haseke ve Deyrizor vilayetlerindeki sahalardan geldiğini belirtti ancak tedarik edilen petrolün miktarı ya da anlaşmanın diğer maddeleri hakkında daha fazla bilgi vermedi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Yeni Yönetim Görüşmeleri
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), muhtemel bir anlaşma için yeni Suriye yönetimiyle (Şam’da) görüşmelerde bulunuyor. Bu anlaşmanın, SDG’nin birleşik bir Suriye içinde entegrasyonunu sağlayabileceği ifade ediliyor.
SDG, geçen pazartesi günü Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile onun siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ile düzenli koordinasyon toplantısını gerçekleştirdiğini duyurdu. Toplantıda, SDG’nin “Şam’daki hükümetle diyaloğun önemini” vurguladığı belirtildi. Bu vurgu, hükümetin SDG’yi Suriye ordusuna entegre etmeyi ve devlet kurumlarını yeniden faal hale getirmeyi amaçladığına dair çıkan haberlerin ardından geldi.
İç Ticaret ve Yaptırımlar
Ocak ayında ABD, enerji sektöründe bazı işlemlere izin veren 6 aylık bir yaptırım muafiyeti yayınladı. Avrupa Birliği’nin de enerji, ulaşım ve yeniden inşa ile ilgili yaptırımlarını askıya alması bekleniyor.
Birçok ticari kaynağın Reuters’a aktardığına göre, Suriye, Esed’in düşüşünden sonra açtığı ilk ithalat ihalelerine büyük petrol tüccarlarının açık ilgi göstermemesi nedeniyle, petrolü yerel aracılar üzerinden ithal etmeye çalışıyor. Bu durumun sebebi olarak yaptırımlar ve finansal riskler gösteriliyor.
Kuzeydoğu Suriye’nin kontrolündeki bölgelerle Şam’daki yeni yönetim arasındaki müzakerelerin önemli bir bölümünü de ülke içi petrol ticareti oluşturuyor. Yeni yönetim, ülke genelindeki bütün bölgelerin merkezi hükümetin kontrolü altına alınmasını amaçladığını söylüyor.
Kaynaklara göre, olası bir uzlaşı kapsamında SDG’nin petrol gelirleri üzerindeki kontrolünü bırakması gerekebilir. SDG'nin sözde komutanı Mazlum Abdi, geçen ay yaptığı açıklamada, “Kaynakları merkezi yönetime devretmeye açığız, ancak zenginliğin tüm vilayetlere adil biçimde dağıtılması şartıyla” demişti.
Suriye’de Petrol Rakamları
Suriye’nin yeni yönetimi, petrol sahalarını eski üretim seviyelerine döndürebilmek için büyük zorluklarla karşı karşıya. Devrim öncesinde Suriye, petrol ürünlerinde büyük oranda kendi kendine yetebilmesinin yanı sıra petrol ihraç eden bir ülke konumundaydı.
OPEC verilerine göre, Suriye’nin 2011 yılındaki günlük petrol üretimi yaklaşık 380 bin varildi. Bunun 238 bin varili ülkede rafine edilirken geri kalan kısmı yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir sağlamak üzere ihraç ediliyordu.
2012 sonrasında ise üretim ortalama 140 bin varile geriledi. Bu, Esed rejiminin resmî olarak açıkladığı son rakamdı ve bu durum Suriye’yi günde yaklaşık 200 bin varil açığa muhtaç hale getirdi.
Amerikan enerji dergilerinde 2015 yılına ait son istatistiklere göre, Suriye’nin kanıtlanmış petrol rezervi yaklaşık 2,5 milyar varil olarak tahmin ediliyor.
Suriye’nin Akdeniz kıyısında Tartus, Lazkiye ve Banyas olmak üzere 3 ithalat ve ihracat limanı bulunuyor.