Suriye'nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa, Aralık ayında Beşar Esad'ın devrilmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilk resmi görüşmede Çin'in Şam Büyükelçisi Shi Hongwei ile bir araya geldi. Bu buluşma, Suriye devlet medyası SANA tarafından cuma günü bildirildi.

Esad'ı destekleyen Çin'in Şam'daki büyükelçiliği, Esad'ın devrilmesinin ardından yağmalanmıştı. Suriye'nin yeni yöneticileri ise bazı yabancı savaşçıları, Çin'in Müslüman Uygur azınlığına karşı zulüm uyguladığını iddia eden Batılı insan hakları gruplarının savunduğu Uygurları da içerecek şekilde Suriye silahlı kuvvetlerine dahil etti. Pekin ise Uygurlara karşı kötü muamele suçlamalarını reddetti.

SANA, Şaraa'nın Büyükelçi Shi Hongwei ile olan görüşmesini bildirdi ancak görüşmede ele alınan konularla ilgili ayrıntı vermedi.

SURİYE'YE KARŞI DOĞABİLECEK OLASI ENDİŞE

Yeni yönetimin bazıları üst düzeyde olan muhalif güçlere resmi görevler vermesi, İslam devrimini ihraç etmeyeceği ve Suriye'nin geniş azınlık gruplarına hoşgörüyle yaklaşacağı yönündeki taahhütlerine rağmen yabancı hükümetleri ve Suriyeli vatandaşları endişelendirebilir.

2015 yılında Çinli yetkililer, Güneydoğu Asya üzerinden Türkiye'ye kaçan birçok Uygur'un Çin'e cihat getirmeyi planladığını ve bazılarının "terörist faaliyetlere" karıştığını belirtmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Esad'ı dış müdahalelere karşı destekleme sözü vermişti. 2023'te Esad ve eşini Çin'e davet ederek Suriye iç savaşının başladığı 2011'den bu yana uluslararası izolasyon yaşayan tecrübeli lidere sıcak bir karşılama sunmuştu.

Ancak Esad, bir yıl sonra “Heyet Tahrir el-Şam” (HTŞ) liderliğindeki muhalif grunun hızlı bir saldırısıyla devrildi ve Esad ailesinin 54 yıllık iktidarı sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi