Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Müzakere İşleri Dairesi, işgal altındaki Batı Şeria topraklarının yüzde 44,5'inin artık İsrail'in kontrolü altında olduğunu gösteren bir harita yayımladı.
Dairenin hazırladığı raporda yer alan harita, Batı Şeria'da hızla artan İsrail yerleşim genişlemesini gözler önüne sererken, İsrail'in yalnızca 2024 yılında 50 yeni gecekonduya ek olarak 5 yeni yerleşim birimi daha inşa ettiği belirtildi. Raporda, bu genişleme sonucunda Batı Şeria topraklarının yüzde 44,5'inin ya İsrail kontrolüne geçtiği ya da "Ayrım Duvarı"nın arkasına ilhak edildiği vurgulandı.
YERLEŞİMCİ SAYISI 3 KATINA ÇIKTI
Raporda, Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilerin sayısının 1995'ten bu yana üç katına çıkarak 2024 itibarıyla yaklaşık 740 bine ulaştığına dikkat çekildi. İsrail'in izlediği politikaların, uygulanabilir bir iki devletli çözüm ihtimalini hızla ve geri dönülemez şekilde ortadan kaldırdığı konusunda uyarıda bulunuldu.
Yerleşim inşasının bu hızla devam etmesi durumunda, el konulan topraklardaki yerleşimlerin mevcut durumun 5 katına kadar büyüyebileceği ifade edildi.
BM: YERLEŞİMLER YASA DIŞI
Birleşmiş Milletler (BM), işgal altındaki topraklarda İsrail’in yerleşim faaliyetlerini yasa dışı olarak değerlendirirken, onlarca yıldır bu faaliyetlerin durdurulması çağrısında bulunuyor. BM, yerleşimlerin devam etmesinin çatışmanın "iki devletli çözüm" ilkesi çerçevesinde sona erdirilme şansını baltaladığı konusunda uyarıyor.
NETANYAHU YÖNETİMİNDEN İLHAK ÇAĞRISI
Gazze’ye yönelik saldırıların ardından İsrail, Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerini hızlandırırken, Batı Şeria’nın İsrail’e ilhak edilmesi ve bağımsız bir Filistin devletinin reddedilmesi yönündeki açıklamaların da arttığına dikkat çekildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin, ABD Başkanı Donald Trump’a Batı Şeria’daki İsrail egemenliğinin tanınması çağrısında bulunduğu belirtilirken, Trump'ın 4 Şubat'ta yaptığı açıklamada "yakında bir karar yayınlayacağını" söylediği hatırlatıldı.
İsrail, onlarca yıldır Filistin, Suriye ve Lübnan’daki bazı bölgeleri işgal altında tutarken, 1967 sınırlarına çekilmeyi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını reddediyor.