Nasıl Okumalı?
Okumanın da nasılı olur mu diye mi düşündünüz? Öyle ya, harfler var işte, okumayı da ilkokulda öğrendik, okuyorsun… Nasılı mı var bunun?
Var tabii.
Yemek yemeyi düşünün. Doğduğunuz günden beri yiyip içiyorsunuz ama yemenin de bir sürü çeşidi var ve nasıl yediğiniz çok farklı sonuçlar doğuruyor. Kimisi obez oluyor, kimisi tam kıvamında, kimisi kilo almaya çalışıyor da alamıyor. Kiminin ağız tadı acayip gelişmiş, kimi en kral yemekle en sıradan yemek arasında çok az fark görüyor.
Okumak da böyle. Çeşit çeşit okuma yöntemleri var. Okumadan elde edilen farklı seviyelerde faydalar var.
Kimi insan hayatında okumaya az yer verse de okumaktan bir hayli iyi fayda sağlar. Kimisi çok fazla okur da bu okumak yaşamaya yer bırakmaz. Kimi iyi bir denge kurmuştur, kimi hiçbir okuduğundan tat alamaz, kimi çok iyi tat alır da vakit bulamaz. Pek çok kombinasyon var. Okunandaki çeşit yanısıra okuyanlarda da okuma biçimlerinde de çok çeşit var.
Nasıl bir okur olduğunuza, okuma şekillerinize ve neler okuduğunuza kafa yormak, geleceğinizi şekillendirecek detaylara kafa yormak demektir. Ne okuduğumuz ne yediğimizden, nasıl okuduğumuz nasıl yediğimizden daha derin etkilere sahip olabilir.
Belki neler okuduğunuza bile kafa yormadınız şimdiye kadar. Son yazılarımızda ne okumalı konusuna biraz değindik. Artık nasıl bir okur olduğumuza ve nasıl okuduğumuza sıra geldi.
Okumak sadece harfleri sökmüş olarak yazılı metni kafamıza aktarabilmek değildir. Onu yapabildiğinizi biliyorum. Nasıl okuduğunuzla ilgilenelim biraz. Hep aynı şekilde mi okuyorsunuz mesela? Yeterince verimli mi okumanız? Yeterince tat alabiliyor musunuz?
Okumayı nasıl geliştirebileceğimiz üzerine, farklı okuma teknikleri üzerine buluşalım önümüzdeki haftalarda.