Niederrhein – Pek çok mülteci, Ukrayna'dan evcil hayvanlarını yanlarında getiriyor. Kriz zamanlarında rahatlık, en azından biraz normallik hissi verirler. Özellikle çocuklar adına bu dönemde önemli bir duraktır. Weeze şehri bunu nasıl desteklemek istiyor.
Niederrhein – Pek çok mülteci, Ukrayna'dan evcil hayvanlarını yanlarında getiriyor. Kriz zamanlarında rahatlık, en azından biraz normallik hissi verirler. Özellikle çocuklar adına bu dönemde önemli bir duraktır. Weeze şehri bunu nasıl desteklemek istiyor.
Nataliya Karzhynyerova, tercüman olarak 'Aşağı Ren'den' sınıra kadar yardım malzemeleri taşıyan bir otobüse eşlik ediyor. Mülteciler dönüşte yanınıza alınmalıdır.
Ukraynalı, Mönchengladbach'ta yaşıyor ve Haffen ve Mehr'in Reeser bölgelerindeki yardım operasyonuna özel temaslar aracılığıyla geldi. Yardım etmek ona doğal geldi. Kendisi Charkiv şehrinden geliyor ve orada pek çok akrabası var. "Yaşlılar kalmak istiyor, küçükler ise çoğunlukla kaçıyor. Lakin adamlar savaşmak için kalıyor' diyor.
Kendisi zaten akrabalarını almak adına Ukrayna-Polonya sınırına gitti. Daha şimdiden üç aileyi Almanya'ya getirdi. İkisi onunla Mönchengladbach'ta, biri babasıyla Düsseldorf'ta yaşıyor.
Sınırda yaşadıkları onu derinden etkilemişti. "Uzun yolculuktan herkes yorgun, bazıları bir haftadan fazla yollarda kaldı. Onlar adına en zor kısım babalarına, kocalarına ve oğullarına veda etmek ve birbirlerini bir daha görüp göremeyeceklerini bilmemekti' diyor.
Birçok mültecinin yanlarında evcil hayvanları olduğunu bildiriyor. "Hiç kimse hayvanları geride bırakmak istemiyor, zira pek çoğu bir aile üyesi gibi." Çocuklarla özellikle yakın bir bağ var. Bazı kişiler adına kaçış sırasında köpeğin yanlarında olması önemlidir. Krizde rahatlık, en azından biraz normallik hissi verir. Hayvanları savaş bölgelerinde bırakmak pek çokları adına kesin ölüm anlamına gelir. Bu sebeple 'Aşağı Ren'den' gelen otobüs, ailenin evcil hayvanlarını Almanya'ya getirme fırsatı da veriyor. 'Mültecilerin yanlarında hayvanlarını da getirebileceklerini söylemek önemli' diyor.
Bu, Weeze Belediye Başkanı Georg Coenen tarafından da doğrulandı. Ukrayna'dan gelen ilk 200 mülteci, Weeze Havalimanı'ndaki teknik adı Merkezi Konaklama Tesisi (ZUE) olan konaklama birimine geldi.
Belediye başkanı, bu ailelerin pek çoğunun evcil hayvanlarını yanlarında getirdiğini söylüyor. Köpekler ve kediler artık ZUE'de de bakılıyor.
Bu sebeple gıda bağışlarına acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Köpek veyahut kedi maması bağışlamak isteyen herkes, Pazartesi günü 16:00 - 18:00 saatleri arasında Weeze'deki belediye binasının önüne teslim edebilir.
100 mülteci daha Berlin'den iki otobüsle Weeze'ye gidiyor. Yakında burada olmalılar. Bu insanların çoğu evcil hayvanlarını yanlarında getirdi, zira onları evde yalnız bırakmak istemediler.
(Köpek ya da kedi), hayvanlar mümkün olan en kısa sürede AB standartlarına getirilmelidir. Bunun anlamı: Bir mikroçip, bir hayvan kimlik kartı ve bir kuduz aşısı alacaksınız. Normalde, hayvanların AB'ye girmesine izin verilmesi adına tüm bunlara ihtiyacı vardır. Almanya, Ukrayna'dan gelen mülteci hareketlerine yanıt olarak Şubat ayının sonunda kuralları gevşetti. Muhtemelen sınırlarda kaos ve bürokrasiyi önlemek için de. Zira Federal Tarım Bakanlığı, önlemlerin yine de (girişten önce değil, hemen sonra) alınması gerektiğine dikkat çekiyor.