Çiftçiler, mazot ve gübre ödemelerinin yatırılmasını bekliyor. arım ve Orman Bakanlığı,  mazot ve gübre desteğinde revizeye gidildiğini bildirdi. Çiftçilere de  ödenecek olan mazot ve gübre desteği kapsamında 77 bin 555 TL'nin hesaplara yatırılma tarihi açıklandı. Peki "Mazot gübre desteği nakit olarak ne zaman verilecek 2024?" İşte ayrıntılar...


MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK 2024? 


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 18 Ekim 2024 tarihinde ödemelerin yatırılmaya başlandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, çiftçilere yapılacak tarımsal destekleme ödemelerine dair şunları söyledi; “1 milyar 35 milyon 982 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına bugün aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun."
Destekleme ödemelerinin neler olduğuna dair detaylar pek çok çiftçi tarafından araştırılıyor. İşte belirtilen destek ödeme türleri ve miktarları şu şekildedir;
Bitkisel Ürün Sigortası desteği kapsamında 960 milyon TL,
Kırsal Kalkınma Yatırım desteği kapsamında 74 milyon 715 bin 893 TL
Mazot ve Gübre desteği kapsamında 77 bin 555 TL,
Fındık Alan Bazlı Gelir desteği kapsamında 488 bin 552 TL.
Toplam 4 kalemde 1 milyar 35 milyon 982 bin lira çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacak.​


MAZOT GÜBRE DESTEĞİ KALKTI MI 2024?


2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 
Mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığına dair çıkan asılsız iddialara ilişkin açıklama yapıldı. Bu açıklamada, "Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır. İlk olarak; mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilerin, temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25’inin karşılanacağı aktarılarak, üretim planlaması çerçevesinde yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi halinde temel desteğe ilave olarak üreticilerin kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’ini planlı üretim desteği olarak alacağı duyuruldu.

Kaynak: Haber Merkezi