Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan milyonlarca vatandaş için müjdeli haber geldi! Hükümet, GSS prim borçlarına yönelik kapsamlı bir düzenleme hazırladı. Bu düzenlemeyle gecikme faizi ve cezalar tamamen silinecek. Peki, kimler bu düzenlemeden yararlanabilecek? GSS borç afnın detayları

GSS borçlarına af düzenlemesi

AK Parti Meclis Grubu, çalışma hayatını ilgilendiren 28 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifle, 2014 sonrasını kapsayacak şekilde GSS prim borcu olan 9,5 milyon sigortalının borçlarının anaparası değil, tahsil edilmeyen borç tutarı üzerine işleyen gecikme faizi ve gecikme cezası silinecek.

Kimler yararlanabilecek?

2014 yılı sonrası GSS prim borcu olanlar: 2014 yılı sonrasını kapsayacak şekilde GSS prim borcu bulunan sigortalılar, bu aftan faydalanabilecek.

Ödeme güçlüğü çeken sigortalılar: Ödeme güçlüğü nedeniyle prim borçlarını ödeyemeyen ve gecikme faizi ile cezası biriken sigortalılar, bu düzenleme ile borç yükünden kurtulabilecek.

Düzenlemenin kapsamı nedir?

GSS prim borçlarının anaparası değil, tahsil edilmeyen borç tutarı üzerine işleyen gecikme faizi ve gecikme cezası silinecek.

GSS prim borcu olanların 1 Ocak 2025'ten 31 Aralık 2025 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacak.

Geçen sene de Ocak 2014 öncesi GSS prim borcu olanların ödenmemiş genel sağlık sigortası primlerinin gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı affedilmiş, anapara tutarı ise devam etmişti.

Başvuru süreci ve tarihleri

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, GSS prim borcu olan sigortalıların herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmadan, gecikme faizi ve cezaları otomatik olarak silinecek. Ancak, borç anaparasının ödenmesi için belirli bir süre tanınacak ve bu süre içerisinde ödeme yapılması gerekecek.

GSS borçlarına af geliyor

GSS Nedir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS), Türkiye'de 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren bir sosyal güvenlik uygulamasıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen GSS, vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan zorunlu bir sigorta sistemidir. GSS’nin temel amacı, toplumun tamamını sağlık güvencesi altına almak ve sağlık hizmetlerine erişimde fırsat eşitliği sağlamaktır.

GSS’nin amacı nedir?

GSS, Türkiye'deki herkesin temel sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişmesini hedefler. Bu sistem, sigortalı veya sigortasız ayrımı olmaksızın, tüm vatandaşların ve ülkemizde yaşayan yabancı uyrukluların sağlık güvencesi kapsamına alınmasını sağlar.

Kimler GSS kapsamındadır?

Genel Sağlık Sigortası, üç ana grup vatandaş için geçerlidir:

Çalışanlar:

Sosyal güvencesi olanlar (4A – SSK, 4B – Bağ-Kur, 4C – Emekli Sandığı) GSS kapsamındadır ve primleri çalıştıkları işveren veya kendileri tarafından ödenir.

Geliri Olmayanlar:

Sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve herhangi bir geliri bulunmayan kişiler gelir testine tabi tutulur. Gelir testine göre prim ödemeleri devlet tarafından karşılanabilir veya kişi kendisi ödeme yapar.

Öğrenciler ve Aile Yanında Olanlar:

25 yaş altındaki öğrenciler ve aile fertleri üzerinden sağlık güvencesine sahip olanlar da GSS kapsamındadır.

GSS primi nedir ve nasıl hesaplanır?

Çalışanlar İçin:

Çalışan bireylerin GSS primleri, maaşlarından kesinti yapılarak ödenir.

Geliri Olmayanlar İçin:

Gelir testi sonucuna göre prim ödemesi belirlenir.

Geliri, brüt asgari ücretin 1/3’ünden düşük olan bireylerin primleri devlet tarafından karşılanır.

Geliri bu seviyeyi aşan bireyler, belirlenen miktarda prim öder.

GSS borcu neden oluşur?

Gelir testi yaptırmayanlar veya gelir testine göre prim ödemesi gerekenlerin ödemelerini yapmaması nedeniyle borç birikir.

İşten ayrılan ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eden bireylerin GSS primlerini ödememesi durumunda borç oluşur.

Kaynak: Haber Merkezi