Dünya genelinde 524 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan maymun çiçeği virüsü, hızla yayılmaya devam ediyor. Bu yıl bildirilen vaka sayısı 14 bini aşarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünü "uluslararası önemde halk sağlığı acil durumu" olarak ilan etti.

TÜRKİYE’DE DURUM NASIL? BAKAN MEMİŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya gelerek Türkiye'deki durumu değerlendirdi. Memişoğlu, "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri yakından izliyoruz. Ancak şu anda alarm durumunda değiliz" diyerek ülkedeki durumun kontrol altında olduğunu vurguladı.

Afrika, maymun çiçeği salgınına karşı acil durum ilan etti Afrika, maymun çiçeği salgınına karşı acil durum ilan etti

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR? NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği, ilk olarak 1958'de maymunlarda tespit edilen ve 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde insanlarda görülen bir virüs. Başlıca Orta ve Batı Afrika'da tropikal yağmur ormanlarında rastlanan hastalık, kemirgenlerden insanlara geçiyor. Ayrıca enfekte kişilerle yakın temas ve kirli eşyalarla bulaşabiliyor. Virüs, büyük solunum salgısı damlacıklarıyla insandan insana bulaşıyor; bu nedenle yüz yüze ve uzun süreli temas gerekiyor.

BELİRTİLER VE HASTALIĞIN SEYRİ

Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları ve cilt döküntüleri gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Özellikle lenf bezlerinde şişlik, hastalığın ayırt edici özelliklerinden biri. Belirtiler, virüsle temasın ardından genellikle 6-13 gün içinde ortaya çıkıyor ve hastalık genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak küçük çocuklar ve bağışıklığı zayıf olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan maymun çiçeği virüsü açıklaması Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan maymun çiçeği virüsü açıklaması

TANI VE İZLEME SÜRECİ

Hastalıktan şüphelenilen durumlarda, belirtilerin yanı sıra hastaların son bir ayda riskli bölgelere seyahat edip etmediği veya enfekte kişilerle teması olup olmadığı sorgulanıyor. Tanı, lezyon örneklerinin laboratuvarda incelenmesiyle konuluyor. Enfekte kişilerle temas edenlerin ise 21 gün boyunca izlenmesi gerekiyor.

DSÖ uyardı! "Maymun Çiçeği acil durum oluşturuyor" DSÖ uyardı! "Maymun Çiçeği acil durum oluşturuyor"

AB'DEN AŞI BAĞIŞI: 10 MİLYON DOZ HEDEFİ

Avrupa Birliği (AB), maymun çiçeği salgınına karşı küresel bir eylem çağrısı yaparak, Afrika'daki salgını kontrol altına almak için 10 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu belirtti. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu çaba kapsamında etkilenen ülkelere 215 bin doz aşının bağışlanacağını duyurdu. Borrell, küresel dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: AA