Afrika'dan hızla yayılan ve temas yoluyla bulaşan Maymun Çiçeği virüsü, dünya genelinde ciddi bir tehdit haline gelmiş durumda.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün giderek artan vaka sayıları ve ölümlerle birlikte halk sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirterek, acil durum ilan etti.

Ghebreyesus, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son on yılda M Çiçeği vakalarının sürekli olarak rapor edildiğini, ancak son bir yıl içinde bildirilen vaka sayısında önemli bir artış yaşandığını söyledi. 2024 yılı itibarıyla 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm kaydedildiğini belirten Ghebreyesus, bu durumun geçen yılın toplam vaka ve ölüm sayısını çoktan aştığını ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ Acil Durum Komitesi'nin toplanarak M Çiçeği virüsü ile ilgili durumu değerlendirdiğini ve kendisine, durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu yönünde tavsiye verdiğini açıkladı. Bu tavsiyeyi kabul eden DSÖ, virüsün dünya genelinde hızla yayılmasını önlemek için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Bulaşma Yolları ve Belirtiler
M Çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüs, enfekte bireylerin vücut döküntüleri, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor. İlk belirtiler, virüsün bulaşmasından sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Tedavi ve Önlemler
Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor. Ancak, DSÖ’nün acil durum ilanı, hastalığın daha yaygın ve tehlikeli hale gelebileceği endişesini artırıyor.

Kaynak: AA