-Anlaşmayla hem Türk personele İngiltere'de eğitim verilecek hem de Lotus'un F1'deki bazı teknolojileri yeni üreticilecek yerli otoda kullanılacak

Kamuoyunda "Yerli Ferrari" olarak bilinen Etox'un yatırımcısı Ercan Malkoç, üreteceği yeni otomobiller için F1'in gözde markalarından Lotus Mühendislik ‘den teknik yardım alacak. Anlaşmayla hem üretim sürecinde yer alacak bir grup Türk personele İngiltere'de eğitim verilecek hem de Lotus'un F1 araçlarındaki bazı teknolojiler yeni üretilecek yerli otoda kullanılacak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yerli otomobil üretimiyle ilgili olarak, “Yerli otomobili üretecek babayiğitler aradık. Baba var yiğit yok, yiğit var baba yok. Onun için işler biraz gecikiyor. Ya babaları yiğit yapacağız ya da yiğitleri baba” sözleriyle tekrar gündeme gelen yerli oto tartışmaları, TÜBİTAK'ın yerli elektrikli araçlar için vereceği Ar-Ge desteği için son teklifleri 24 Mayıs'ta almasıyla yeni bir boyut kazandı.

Bütçesi ilk etapta 400 milyon dolar olarak belirlenen destekten yararlanmak için birbiriyle yarışan proje sahipleri, Haziran'daki ön elemeye kalmak için rekabette öne çıkacak adımlar attı.

-Dünyaca ünlü Türk tasarımcıyla da anlaşıldı-

Etox'un yatırımcısı Malkoç, yazarımız By SEMPATİK’ e yaptığı açıklamada, 22 yıldır otomotiv sektörüne hizmet ettiğini, son 6 yıldır ise yerli otomobil üretmek için Malkoçlar şirketi bünyesinde proje geliştirdiği söyledi.
Şimdiye kadar aralarında Etox'un da olduğu 3 farklı model geliştirdiğini belirten Malkoç, çalışmalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın San-Tez Projesi kapsamında ODTÜ ile birlikte yürüttüğünü dile getirdi.

Kendilerini, edindikleri 2006 yılında ilk protatip kısıtlı seri üretim izni alınan aracından edindikleri tecrübe ile yerli otomobil üretmeye en yakın firmalar arasında gördüklerini ifade eden Malkoç, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK'ın Ar-Ge desteğini önemsiyoruz. Bu destek sayesinde yerli elektrikli otomobil üretilmesine devlet ciddi manada katkı sağlamış olacak. Biz hedefimiz olan yerli otoyla Türkiye'nin elektrikli araç konusunda söz sahibi ülkeler arasına girmesini istiyoruz. Bunun için yıllardır devam eden çalışmalarımız dünya standartlarına taşımaya kararlıyız. Bu doğrultuda köklü İngiliz markası Lotus Mühendislik ile görüşmelerimiz oldu. Vardığımız prensip anlaşmasında bizim personelimize İngiltere'de eğitim verilecektir. Yine Lotus'un F1 araçlarındaki bazı teknolojiler yeni üretilecek yerli otoda kullanılacak."
Tasarım konusunda ise ismini açıklamak istemedikleri dünyaca ünlü bir Türk tasarımcıyla da anlaştıklarını ve kısa süre içinde bu anlaşmayı da duyurulacaklarını ifade etti.

Malkoç, "Birçok sektörde hizmet veren Malkoçlar şirketler grubu orta ölçekli 22 yıllık geçmişi olan bir firmadır.Faaliyetlerimiz arasında turizm,inşaat,petrol,otomotiv yan sanayi ve araç dekorasyonu bulunmaktadır.Firmamız 500 kişilik istihdam kapasitesiyle Anadolu’da büyüyen, değişik sektörlerde faaliyet gösteren mütevazi bir firmadır.

Elektrikli otomobil bizim için, araç değil amaçtır.Çok büyüklere de rakip değiliz. Çünkü;

elektrikli araç kültürü, Türkiye’de ve dünyada henüz yerleşmediğinden, başlangıç olarak yılda 1000-2000 araç üretmeyi planlamaktayız.5.000.m2 kapalı alan elektrikli otomobil üretimi için tahsis edilmiştir. On yıla kadar elektrikli araçların geleceğin aracı olacağını düşünmekteyiz.Avrupa’nın birçok ülkelerinde elektrikli otomobile büyük destekler verildiğini bilmekteyiz.

Hükümetin, elektrikli otomobil ÖTV’sini %50’den %3’e indirmeside pozitif bir gelişmedir.