Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, 24 Ağustos 2024 tarihinde Azerbaycan’dan özel uçakla gittiği Fransa’da gözaltına alınmıştı. Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alınan Durov’un, Fransa’da arananlar listesinde olduğu kaydedilmişti. Fransız basını Durov’un, Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığını bildirmişti.

Pavel Durov’un, Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı iddia edilse de asıl sebebin “otoritelere bilgi vermeyi reddetme” olduğu öğrenildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Durov'un 6 yıl önce görüştüğü ve gizli bir pazarlık yapıldığı ortaya çıktı.

Amerikan yayın organı Wall Street Journal Macron’un, Pavel Durov ile 6 yıl önce bir görüşme yaptığını yazdı. Bu görüşme daha önce basına yansıtılmamıştı. Bahsi geçen görüşmede Macron’un, Durov’a Telegram’ın merkezini Paris’e taşımayı teklif ettiği, ancak Durov’un, Macron’un teklifini reddettiği iddia edildi.

Hatta Durov’un Fransız vatandaşı olma sürecinin de bu görüşmeden sonra başladığı öne sürüldü. İddiaya göre Durov, bu görüşmede Macron’dan Fransız vatandaşlığı talep etti, Macron ise bu talebi kabul ettiği iddia edildi.

Pavel Durov’un gözaltına alınma sebeplerinin hepsi bahaneydi!

Rusya'nın popüler sosyal medya sitesi VK'nin de kurucusu olan 39 yaşındaki Durov, 2014'te Rusya'yı tam da bu sebeple terk etmişti. 2006 yılında kısa adı VK olan, Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen Vkontakte’yi kuran Durov, 8 yıl sonra kullanıcı verilerini Putin’e teslim etmeyi reddetmişti. Bu nedenle Rusya’yı terk etmek zorunda kalmıştı. Gerçek sebebi açıklamayan Durov, o dönemde Rusya’nın internet işleri yapmaya uygun bir ülke olmadığını ve yeni bir sosyal ağ kurmak için ülke değiştirmeye karar verdiğini açıklamıştı.

Durov, kardeşi Nikolay ile birlikte 250 bin dolar bağış yapması karşılığında vatandaşlık ve oturum izni aldığı Saint Kitts ve Nevis’e yerleşmişti. Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması olan Telegram, işte bu sürecin bir ürünü olarak ortaya çıktı. Rusya’nın şeffaflık talebi ve olumsuz yanıt karşılığında uygulamaya çalıştığı sansürler, Durov’un Telegram’ı kurmasını sağladı.

Bir dönem Rusya’nın yaptığı gibi bugün Fransa aynı sebeple Durov’u gözaltına aldı. Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Durov’un gözaltında tutulma sebebi olarak yasa dışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme gibi suçları gösterdi. Ancak asıl sebep kullanıcı bilgilerinin ve verilerinin sunulmaması idi.

Rusya’nın Paris Büyükelçiliği, bu konuyla ilgili Fransa ile irtibata geçerek Durov’a erişimin sağlanmasını talep eden nota vererek Durov’a yöneltilen suçlamaları “saçmalık” olarak nitelendirmişti.

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlıklarına sahip olan Durov, aynı zamanda Fransa vatandaşlığına da sahipti. Fransa, Durov’a sadece kendi ülkesinin vatandaşıymış gibi muamele gösterdi.

Telegram, şirketin AB yasalarına uygun faaliyet gösterdiğini duyursa da Fransız yargı makamları Durov’un gözaltı süresini uzatmıştı. Rus asıllı milyarder Durov, dört günlük sorgulamanın ardından 5 milyon euro karşılığında şartlı tahliye edildi. Durov’un, Fransa’yı terk etmesinin yasak olduğu ve haftada iki kez polis merkezine giderek imza vereceği öğrenildi.

Durov’un, Fransız yetkililerle anlaşma yaptığı, bu sayede özgürlüğüne kavuştuğu düşünülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ