Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) uzmanlarından Özlem Acar analizinde, Lübnan’da 31 Ekim 2022’den bu yana boş kalan cumhurbaşkanlığı makamı, 9 Ocak 2025’te Lübnan Ordu Komutanı Joseph Aoun’un seçilmesiyle doldurulduğunu belirtirken; ABD, Fransa, Suudi Arabistan ve Katar’ın Aoun’un adaylığı üzerinde uzlaşmasıyla gerçekleştiğine vurgu yapıyor.

Özlem Acar, Aoun’un seçilmesinde İsrail’in saldırılarının Hizbullah’ın gücünü azaltmasının ve İran’ın Lübnan’daki etkisinin zayıflamasının önemli bir rol oynadığınaadaa vurgu yapıyor.

Yeni Başbakan Navaf Salam: ABD ve Körfez İttifakı

Joseph Aoun’un ardından başbakan olarak Uluslararası Adalet Divanı Yargıcı Navaf Salam seçilmesine değinilen analizde, geçmişte Hizbullah vetosu nedeniyle göreve gelemeyen Salam’ın bu kez ABD ve Suudi Arabistan hattının desteğiyle başbakanlık görevine atandığı ifade ediliyor. 

ABD, Lübnan ile Hizbullah-İsrail ateşkesini görüştü ABD, Lübnan ile Hizbullah-İsrail ateşkesini görüştü

Salam’ın göreve gelir gelmez kapsayıcı politikalar benimseyeceğini açıklaması ise Hizbullah’a bir “zeytin dalı” olarak değerlendiriyor Özlem Acar, buuna karrşın Hizbullah, Salam’ın atanmasına karşı çıkarak hükûmet müzakerelerini boykot ettiğine değiniyor.

Lübnan’ın Geleceği: Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın Hedefleri

Özlem Acar, ORSAM için kaleme alddığı analizinde, Cumhurbaşkanı Joseph Aoun’un Lübnan’daki tek silahlı gücün ordu olması gerektiğine vurgu yaptığı ve İsrail’in egemenlik ihlallerine son verilmesi gerektiğini savunduğu belirtiyor. Başbakan Navaf Salam’ın ise BM’nin 1701 sayılı kararına uygun olarak Hizbullah’ın silahlı milislerinin Güney Lübnan’dan çekilmesini öncelikli hedef olarak belirlediği ifadesine de analizde yer veriliyor. 

Hizbullah’ın Tepkisi ve Boykot Kararı

Analizde, Hizbullah’ın, Aoun’un seçilmesi ve Salam’ın atanması karşısında hükûmeti boykot kararı aldığına vurgu yapılıyor.. Özlem Acar’a göre, Hizbullah’ın yeni süreçte uzlaşmaz bir tutum sergilemesi, Lübnan’da mezhepsel gerginliklerin ve siyasi belirsizliklerin devam etmesine yol açabileği öne sürülüyor. 

Lübnan'da hükûmet kurma görevi UAD Başkanı Selam'a verildi Lübnan'da hükûmet kurma görevi UAD Başkanı Selam'a verildi

Ekonomik ve Toplumsal Beklentiler

Lübnan’daki yeni liderlerin karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi çözmek ve altyapıyı yeniden inşa etmek olduğuna işaret edilen amalzixe, Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, Lübnan’ın yeniden inşası için en az 8 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç bulunduğu kaydeildiyor. Bnua karşın, bu fonların Hizbullah’ın eline geçmesi endişesi, desteklerin doğrudan Lübnan ordusuna aktarılmasına neden oldduğu da analizde yer verilen diğer bir husus. 

Analizde son olarak, mezhepçilikten uzak bir Lübnan hedefiyle halkın bir kısmının yeni döneme umutla baktığını buna rağmen Hizbullah’ın sert muhalefetinin bu umutları gölgelediği ifade ediliyor. Acar, Lübnan’da istikrarın sağlanması için kapsayıcılığın ve adaletin öncelikli olduğuna da vurgu yapıyor ORSAAM için kaleme aldığı analizinde. 

Analiz, İstiklal Gazetesi'nin politikasını yansıtmayabilir. Fikirler yazara aittir.

Kaynak: Haber Merkezi