Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Temmuz ayı petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ham petrol üretimi, Temmuz ayında bir önceki aya göre günlük 250 bin varil artarak 27 milyon 340 bin varile ulaştı. OPEC'in ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan üretimi ise günlük 5 milyon 610 bin varil olarak kaydedildi, böylece OPEC'in toplam petrol üretimi günlük 32 milyon 950 bin varil seviyesine çıktı. Bu, bir önceki aya göre günlük 280 bin varillik bir artışa işaret ediyor.

KÜRESEL PETROL ÜRETİMİNDE ARTIŞ

OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise Temmuz ayında günlük 50 bin varil azalarak 70 milyon 470 bin varile geriledi. Bununla birlikte, küresel petrol üretimi Temmuz ayında önceki aya göre günlük yaklaşık 230 bin varil artarak 103 milyon 430 bin varile yükseldi.

Raporda, küresel petrol arzındaki artışın büyük ölçüde Suudi Arabistan ve Irak gibi OPEC ülkeleri ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerin, özellikle OPEC+ grubunun üretim artışlarından kaynaklandığı belirtildi. Bu artış, OPEC+ dışındaki üreticilerin yaşadığı kayıpları telafi etti.

ABD'NİN ÜRETİMİ ÖNE ÇIKIYOR

Geçen yıla kıyasla küresel petrol arzındaki günlük yaklaşık 1 milyon 800 bin varillik artışın neredeyse yarısını ABD'nin üretimi oluşturdu. Bu, ABD'nin küresel petrol arzındaki önemini bir kez daha vurguluyor.

GELECEK YILA İLİŞKİN ARZ VE TALEP TAHMİNLERİ

IEA'nın raporuna göre, bu yıl küresel petrol arzının önceki yıla göre günlük 730 bin varil artarak rekor bir seviye olan 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor. OPEC+ dışı üretimde günlük 1 milyon 500 bin varillik bir artış öngörülürken, mevcut gönüllü arz kesintilerinin devam etmesi durumunda OPEC+ grubunun üretiminin günlük 760 bin varil azalacağı tahmin ediliyor.

Gelecek yıl ise küresel petrol arzının, bu yıla kıyasla günlük 1 milyon 900 bin varil artarak yaklaşık 105 milyon varille yeni bir rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.

KÜRESEL PETROL TALEBİ BEKLENTİLERİ

Küresel petrol talebinin bu yıl günlük 970 bin varil artışla yaklaşık 103 milyon 60 bin varil seviyesine ulaşması öngörülüyor. IEA, bir önceki raporunda bu artışı günlük 974 bin varil olarak tahmin etmişti. OECD dışı ülkelerde talebin günlük 980 bin varil artarak 57 milyon 422 bin varile, OECD ülkelerinde ise günlük 10 bin varil azalarak 45 milyon 638 bin varile düşmesi bekleniyor.

Gelecek yıl küresel petrol talebinin ise bu yıla kıyasla günlük 953 bin varil artarak yaklaşık 104 milyon 13 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA