Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya Rus topraklarına ABD yapımı uzun menzilli füzelerle saldırı düzenleme izni vermesinin, “Ukrayna’daki çatışmayı körükleyerek ateşe körükle gitmek” anlamına geldiğini söyledi. Peskov, Washington’dan resmi bir onay gelmesi halinde bu kararın, “ABD’nin bu çatışmaya dahil olma düzeyinde temelden yeni bir duruma yol açacağını” belirtti.


NATO’NUN SAVAŞA DAHİL OLMASI UYARISI

Peskov’un açıklamaları, Putin’in Eylül ayında St. Petersburg’da düzenlenen bir kültürel forumda yaptığı uyarıları hatırlattı. Putin, bu tür stratejik sınırlamaların aşılmasının “NATO ülkelerinin Ukrayna’daki savaşa doğrudan dahil olması” anlamına geleceğini söylemişti.

Washington’un kararının, ABD medyası tarafından duyurulmasının ardından, bir Amerikan yetkilisi tarafından AFP’ye doğrulandığı belirtildi. Bu gelişme, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ölümcül saldırılar düzenlediği bir hafta sonunun ardından ve Joe Biden’ın görevi Donald Trump’a devretmesine sadece birkaç hafta kala geldi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD’nin bu izni verdiği yönündeki haberlere atıfta bulunarak, “Füzeler kendilerini ifade edecek” dedi ancak kararı doğrulamadı.

“SORUMLU UKRAYNA DEĞİL, BATILI ÜLKELER”

S-12

Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı’nın sözlerini tekrarlayarak, “Rus topraklarına yapılan saldırılar Ukrayna tarafından değil, buna izin veren ülkeler tarafından gerçekleştirilmiş olacaktır,” dedi. Ukrayna’nın hedef koordinatlarının kendi askerleri tarafından değil, Batılı ülkelerden uzmanlar tarafından sağlandığını belirten Peskov, “Bu durum, onların çatışmaya katılımının doğasını kökten değiştiriyor,” diye ekledi.

Peskov, Biden yönetimini eleştirerek, “Washington’daki mevcut yönetim, gerilimi daha da artırmak ve ateşe körükle gitmek amacıyla adımlar atma niyetinde,” ifadelerini kullandı.

TRUMP’IN SEÇİMİ VE KİEV’DEKİ ENDİŞELER

T-3

ABD’nin Biden döneminde Ukrayna’ya sağladığı destek, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya geniş çaplı saldırısı başladığından bu yana Kiev’in direnmesine olanak sağlamıştı. Ancak bu desteğin devamlılığı, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından belirsiz hale geldi. Trump’ın kampanya sırasında yaptığı açıklamalar, Ukrayna’yı, çatışmaları sona erdirmek için kabul edilemez toprak tavizleri vermeye zorlaması olasılığı nedeniyle endişelendiriyor.


MÜZAKERE KAPISI ARALANIYOR MU?

Zelenski, Cumartesi günü ilk kez Moskova ile müzakerelere açık kapı bıraksa da mevcut koşullarda Ukrayna’nın zayıf bir pozisyonda olduğunu ifade etti. Zelenski, “Bazı önemli unsurlarla güçlendirilmediği sürece, mevcut koşullarda Ukrayna bu müzakerelerde kaybeden taraf olacaktır,” dedi ve bunun savaşın “adil bir şekilde sona ermesi” anlamına gelmeyeceğini savundu.

TÜRKİYE’NİN ÖNERİSİ VE RUSYA’NIN TEPKİSİ

Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nde Ukrayna’da çatışmaların dondurulması yönünde bir öneri sunma olasılığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Peskov, “Bu seçenek, Rus tarafı için ilk bakışta kabul edilemezdir,” dedi.
 

Kaynak: Haber Merkezi