Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gelecek yıl izlenecek politikalara dair yol haritası niteliği taşıyan 2025 Yılı Para Politikası'nı yayımladı. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulunun gelecek yıl 8 toplantı yapacağını, 2025 yılı toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içinde yayımlanacağını duyurdu.
"KKM 2025 YILI İÇERSİNDE SONA ERECEK"
TCMB 2025 Para Politikası metninde, "2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep devam edecektir. TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır." ifadelerine yer verdi.
ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5
Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hükümet ile belirlenen enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu vurgulandı. Bu hedef doğrultusunda, enflasyonun kısa ve orta vadede izlenecek göstergelerle kontrol altına alınması hedefleniyor.
Merkez Bankası, 2024 yılı itibarıyla uygulamaya koyduğu sıkı parasal duruşunu 2025’te de koruyacak ve enflasyonun düşürülmesi adına gerekli adımları atmaya devam edecek. Politika faizi, yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacak. Ayrıca, yıl boyunca yapılan enflasyon değerlendirmeleri kamuoyuyla Enflasyon Raporu aracılığıyla paylaşılacak.
FİYAT İSTİKRARI SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRECEK
Bunlara ek olarak, TCMB, sosyal medya hesapları aracılığıyla da yaptığı duyurularla kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdürecek ve ekonomi politikaları hakkında çeşitli paylaşımlar yapacak. 2025 yılı boyunca Merkez Bankası, politika kararlarını bilimsel temelli analizlerle şekillendirerek, sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlamak için çalışmalarını sürdürecek.
2025 Para Politikası Metninden önemli başlıklar...
- Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılık düzeyi orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde gerektiği sürecek korunacaktır.
- Para politikasının temel iletişim araçları PPK duyuruları ve enflasyon raporudur. Enflasyon raporu yılda dört defa yayımlanacaktır.
- Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması, ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.
PPK 2025 YILINDA 8 TOPLANTI YAPACAK
- PPK, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde 2025 yılında 8 toplantı yapacaktır.
- 2025 yılında KKM'nin sonlandırılması planlanıyor.
- Dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle TL varlıklara talep devam edecek.
"DALGALI DÖVİZ KURU REJİMİ SÜRDÜRÜLECEK"
- 2025 yılında da dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek.
- Kredi büyüme sınırları ve düzenleme kapsamında sağlanan istisnalar yıl içinde gözden geçirilecektir.
- Merkez Bankası kur düzeyini belirleme amacıyla döviz alım ve satım işlemi yapmayacak.
KKM NEDİR?
Kur Korumalı Mevduat sistemi, Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybını durdurma hedefiyle hayata geçirilmiş bir uygulama. Ancak Türkiye ekonomisine getirdiği yük nedeniyle Ocak 2024 itibarıyla sonlandırılmış durumda.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı.
Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı.
Aralık 2021’de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşmüştü.
TCMB'DEN KUR KORUMALI MEVDUATTAN ÇIKIŞI DESTEKLEYECEK ADIM
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 20 Aralık’ta Kur Korumalı Mevduattan çıkışı desteklemek adına yeni düzenlemelere gitti.
TCMB'nin sitesinde yer alan duyuruda "KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin yüzde 70'inden yüzde 50'sine düşürüldü. KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemesi uygulaması yeni açılan ve yenilenecek olan KKM hesapları için kaldırıldı." İfadeleri kullanılmışı