Gazze çatışmasında önemli bir arabulucu olan Katar, İsrail-Hamas savaşının ardından Gazze'nin geleceğine dış güçler değil, Filistinlilerin karar vermesi gerektiğini belirtti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ansari, Doha'da düzenlenen bir basın toplantısında İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma ısrarı ve ABD'nin Gazze'yi devralma önerisi üzerine, konunun “Filistinlilere ait bir mesele” olduğunu vurguladı.
El-Ansari, “Bizim bakış açımıza göre, bu çatışmadan sonra ne olacağı tamamen Filistinlilerin karar vereceği bir konudur” dedi ve Filistinlileri resmi olarak kimin temsil edeceği ve siyasi grupların rolü konusunun da tamamen Filistinlilere ait olduğunu ifade etti.
ATEŞKES MÜZEKERELERİ BU HAFTA YENİDEN BAŞLAYACAK
Katar’ın aracılık ettiği Gazze ateşkesinin bir sonraki aşaması için müzakerelerin bu hafta başlayacağı açıklandı. Bu aşama, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırısında rehin alınanların serbest bırakılmasını ve çatışmaların kalıcı olarak sona ermesini hedefliyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, İsrail’in “Gazze’nin tamamen silahsızlandırılmasını” talep ettiğini ve Hamas veya başka herhangi bir terör örgütünün Gazze'de varlığını kabul etmeyeceklerini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump ise Gazze Şeridi'nin devralınmasını ve 2,4 milyon Filistinlinin Mısır veya Ürdün'e taşınmasını önerdi. Bu plan, Arap ülkeleri tarafından geniş çapta eleştirildi ve bölgedeki hassas ateşkesi daha da gerginleştirdi.
Gazze ateşkesinin ilk aşaması, 1 Mart'a kadar sürecek ve şu ana kadar 19 İsrailli rehinenin serbest bırakılması karşılığında 1.100'den fazla Filistinlinin İsrail'den salıverilmesini sağladı. İlk aşamanın bitimine kadar daha fazla rehine-tutuklu takası yapılması bekleniyor.
Ancak Hamas, İsrail'i önceden imzalanan anlaşmaya rağmen prefabrik yapılar ve enkaz temizlemek için ağır makinelerin girişini engellemekle suçladı.
Katar sözcüsü el-Ansari, “Bugün Gazze Şeridi'ne giren insani yardım yetersizdir. İnsani yardımı müzakere unsuru olarak kullanmak, başlı başına bir suçtur.” dedi.