Irak, petrol dışındaki sektörleri güçlendirmek için altın, fosfat ve diğer nadir maden kaynaklarını ekonomisinin merkezine koyuyor. Zengin rezervleriyle ülke, yerelleştirme projeleri sayesinde yeni bir büyüme dönemi hedefliyor.
Sanayi Koordinasyon Konseyi, 16 Şubat’ta altın ve mücevher ile kozmetik ürünlerinin yerli üretimini (yurt içinde üretimini) kararlaştırdı. Ayrıca bu alanlarda fabrika kurmak isteyen herkese gerekli tüm kolaylıkların sağlanacağını duyurdu.
Dünya Altın Konseyine göre, Irak, altın rezervi en yüksek ülkeler sıralamasında dünyada 28’inci, Arap ülkeleri arasında ise Suudi Arabistan, Lübnan ve Cezayir’den sonra dördüncü sırada bulunuyor.
Konseyin yayımladığı son tabloya göre “Irak, altın rezervini 162,7 tona çıkardı ve bu miktar toplam rezervlerinin yüzde 12,7’sini temsil ediyor.”
Aynı şekilde, Dünya Altın Konseyi verilerine göre Irak Merkez Bankası, 2024 yılında Arap dünyasında en çok altın satın alan ve dünya genelinde de bu alanda yedinci sırada yer alan merkez bankası oldu. Irak’ın altın alımları yaklaşık 20 tona ulaştı.
Irak'ta Nitelikli Bir Sıçrama
Irak İş İnsanları Birliği Konseyi Üyesi Abdülhasan ez-Zeyyadi, yeni hükümetin sanayi alanındaki planlarının, özellikle kıymetli madenlerin yerelleştirilmesine yönelik adımın, Irak için bir “nitelikli sıçrama” olacağını belirtti. Ez-Zeyyadi, bunun yatırım açısından küresel ölçekte ciddi atılımlar yapılmasını sağlayacağını ifade etti.
Ez-Zeyyadi, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, değerli ya da nadir maddelerin yerelleştirilmesi ile nadir madenlerin işlenmesi projelerinin Irak’ta başarılı olacağını söyledi. Çünkü Irak topraklarında bu tür projeler için yeterli ve hatta ihtiyaç fazlası hammadde bulunduğunu vurguladı.
Irak’ın nadir ve değerli kaynaklara sahip olduğunu belirten ez-Zeyyadi, ülkenin özellikle Enbar vilayetinde altın, fosfat ve diğer kıymetli madenler bakımından verimli ve değerli bir konumda olduğunu söyledi.
Ayrıca Irak’ın bu kaynakları kullanmayı, yerelleştirme projesine destek sağlamayı ve ondan faydalanmayı düşünmeye başladığını aktaran ez-Zeyyadi, mevcut hükümetin kurumları geliştirmeye istekli olduğunu, yatırıma yöneldiğini ve bu doğrultuda teşvikler sunduğunu kaydetti. Aynı şekilde ülkenin yararlı ekonomik kurumlar inşa etmeye ve ekonomiyi geliştirecek değerli madenlerden faydalanmaya odaklandığını dile getirdi.