Kars'taki mandıralarda toplanan sütler, belirli aşamalardan geçirilerek bakır kazanlarda kaynatılıyor ve parçacıklar haline getiriliyor. Kaynatılan süt, daha sonra kalıplara doldurulup 48 saat dinlendiriliyor ve serin odada yaklaşık 6-9 ay boyunca muhafaza edilerek gravyer peynirine dönüşüyor.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) tarafından 2021 yılında Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yapılan başvuru sonucunda gravyer peyniri, 17 Eylül'de coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, kentte her yıl yaklaşık 200-250 ton civarında gravyer üretildiğini söyledi.
Peynir üretiminin çeşitli zorlukları olduğunu belirten Bozan, "Şehrimizin çok önemli bir peyniridir, gravyerimiz inşallah dünyaya tanıtacağız. Avrupa'da coğrafi işaretini almak için bugünden itibaren çalışmalara başladık." ifadelerini kullandı.
Yöre sakinlerinden Furkan Turut da gravyerin tescillenmesini sevinçle karşıladığını dile getirerek, "Uzun zamandır bunu bekliyorduk inşallah Kars gravyerini dünyaya tanıtacağız." dedi.