Karayip Denizi’nde büyük bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, bölgedeki birçok ülkede hissedilirken, yetkililer tsunami uyarısında bulundu.

Depremin Merkez Üssü George Town'un Yaklaşık 200 Kilometre Güneybatısı

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamaya göre, 7,6 büyüklüğündeki deprem yerel saatle 18.23’te meydana geldi. Depremin merkez üssü, Cayman Adaları’ndaki George Town’un yaklaşık 200 kilometre güneybatısında bulunuyor. Yetkililer, sarsıntının yaklaşık 10 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu.

1200X675 Cmsv2 3B2318E2 58F5 582F Be20 30Bb732D7A3C 8915406

Bölgedeki Etkileri ve Hissedilen Alanlar

Deprem, Karayipler ve Orta Amerika’daki birçok ülkede hissedildi. Cayman Adaları başta olmak üzere Jamaika, Küba, Honduras, Belize, Meksika ve diğer çevre ülkelerde yaşayanlar sarsıntıyı hissettiklerini bildirdi. Bölgede bazı yapısal hasarların meydana geldiği ve halkın panik halinde sokaklara çıktığı ifade edildi.

Tsunami Uyarısı Yapıldı

Depremin ardından Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) Tsunami Uyarı Sistemi, kıyı bölgeleri için olası bir tsunami tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Tsunami uyarısı verilen ülkeler şunlardır:

  • Cayman Adaları
  • Jamaika
  • Küba
  • Meksika
  • Honduras
  • Bahamalar
  • San Andres ve Providencia
  • Belize
  • Haiti
  • Kosta Rika
  • Panama
  • Nikaragua
  • Guatemala

Yetkililer, kıyı bölgelerinde yaşayan halkı dikkatli olmaya ve deniz seviyesindeki değişiklikleri takip etmeye çağırdı.

Yetkililerden Açıklamalar ve Önlemler

Bölge yetkilileri, depremle ilgili acil durum değerlendirmelerine başladı. Cayman Adaları’ndaki yetkililer, halkı sakin olmaya davet ederken, kıyı bölgelerindeki insanların daha yüksek yerlere gitmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan Jamaika ve Honduras’ta da acil durum ekipleri teyakkuza geçti. Depremin neden olduğu hasarın boyutlarını belirlemek için saha çalışmaları sürüyor.

1296007

Karayipler’de Deprem Riski

Karayip Denizi, tektonik plakaların hareketli olduğu bir bölge olması nedeniyle sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyor. Özellikle Karayip Plakası ile Kuzey Amerika Plakası arasındaki hareketlilik, bölgede büyük depremler meydana gelmesine sebep olabiliyor.

Geçmişte de benzer büyüklükte depremler yaşanmış ve bazıları tsunamiye yol açmıştı. Bu nedenle uzmanlar, bölgedeki ülkelerin afet hazırlıklarını artırmaları gerektiğini vurguluyor.

Gelişmeler Takip Ediliyor

Yetkililer, depremle ilgili incelemelerini sürdürürken, bölgeden gelecek yeni bilgileri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek. Tsunami tehlikesinin olup olmadığına dair son durum değerlendirmeleri yapılırken, bölge halkına resmi açıklamaları takip etmeleri tavsiye ediliyor.

Kaynak: AA