Dokuz Eylül Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Ege Denizi'nde su sıcaklığının 28-29 dereceden 15 dereceye kadar gerilemesiyle egzotik türlerin bölgeyi terk ettiğini belirtti. "Egzotik türler sıcak denizlerden geldikleri için sıcak suları severler. Ege’nin serin suları bu türlere uygun değil. Ancak Akdeniz, yüksek su sıcaklığı nedeniyle bu balıklar için hala cazip bir habitat" dedi.
Dr. Irmak, Süveyş Kanalı'nın Kızıldeniz’e açılmasıyla Akdeniz ve Ege'ye sürekli yeni türlerin geçtiğini, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu vurguladı. İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve nüfus yoğunluğunun da balık türlerini etkilediğini ifade eden Irmak, "Körfezdeki sıcaklık artışı ve düşük oksijen seviyeleri nedeniyle büyük balık ölümleri yaşandı. Ancak Ege'de su sıcaklığının düşmesiyle bu olumsuzluklar azalmaya başladı" şeklinde konuştu.