Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın Maliye Bakanlığı verilerine dayandırdığı habere göre, İsrail yönetimi, Filistin adına toplanan vergileri alıkoymaya devam ediyor. Haberde, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye tahsis edilen 2,83 milyar şekel (765 milyon dolar) tutarındaki vergilere de el koyduğu vurgulandı. Ayrıca, İsrail'in Ürdün ile olan sınır kapısından geçen ürünlerden yıllardır vergi topladığı ve alıkoyduğu vergi miktarının toplamda 7,26 milyar şekele (yaklaşık 2 milyar dolar) ulaştığı ifade edildi.
Filistin'de yaklaşık 147 bin sivil ve askeri personel, hükümetin yeterli mali kaynak sağlayamaması sebebiyle 2021 yılından bu yana eksik maaş alıyor.
İSRAİL, GÜMRÜK VERGİLERİNİ DE ALIKOYUYOR
İsrail’in işgal altındaki Filistin’de dış ticaret üzerindeki etkisi sürerken, Filistin'in ithalat ve ihracatının büyük kısmı İsrail kontrolündeki sınır kapılarından gerçekleştiriliyor. İsrail, Filistin adına toplanan gümrük vergilerinde de aylardır kesinti yapıyor.
1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü uyarınca, İsrail yönetimi Filistin adına sınır kapılarından vergi topluyor ve bu vergilerin aylık ortalama 190 milyon dolarını Filistin hazinesine aktarıyordu. Ancak İsrail, yaklaşık iki yıldır bu vergilerde kesinti uyguluyor.
Kasım 2023'te İsrail Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına toplanan vergi fonundan Gazze ve Filistinli tutuklular için ayrılan kısmın kesilmesine karar verdi. Bu karar sonrası Filistin yönetimi, kesinti uygulanan vergi fonunu almayı reddetti. Filistin Maliye Bakanlığı, Ekim ayından itibaren İsrail'in topladığı vergilerin büyük bölümüne el koyduğunu ve bu nedenle fonu almadıklarını belirtti.