İsrail’in Gazze Şeridi ve Batı Şeria başta olmak üzere Filistin toprakları üzerindeki genişlemeci politikası; askeri işgal ve yasa dışı yerleşimci terörü üzerinden devam ederken ülkenin Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’ten itiraf gibi açıklamalar geldi. Açık açık, ‘vadedilmiş topraklar’ argümanı üzerinden ‘Büyük İsrail’ hayalini dile getiren aşırı sağcı bakan Smotrich, “Ürdün, Lübnan, Mısır, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’ın bazı kısımlarını içeren bir Yahudi devleti istiyorum. Şam’a uzanmak kaderimizde yazılı” ifadesini kullandı.
GÖZÜNÜ ŞAM’A DİKTİ
Fransız TV kanalı Arte tarafından çekilen yönetmenliğini Jerome Sesquin'in yaptığı "İsrail: Kaos'un Bakanları" isimli belgeseldeki konuşmasında Bakan Smotrich, İsrail'in egemen olduğu sınırların mevcut haliyle sınırlı kalmayacağını söylemişti. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümetindeki aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e odaklanan ‘Aşırıcılar İktidarda’ belgeseli İsrail siyasetinin radikal kanadın gözler önüne serdi. İki hafta önce Arte’de yayına giren 70 dakikalık belgesele demeç verenler arasında yer alan Bezalel Smotrich, ‘İsrail’in egemenliği denizde başlayıp nehirde bitiyor. Sonraki aşama Ürdün Nehri mi’ sorusuna da, “Ürdün, Lübnan, Mısır, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’ın bazı kısımlarını içeren bir Yahudi devleti istiyorum, yavaş yavaş. En büyük bilgelerimize göre İsrail’in, Kudüs’ün Şam’a kadar uzanması kaderinde var. Kudüs tek başına Şam’a kadar uzanır” diye yanıt verdi.
ÜRDÜN’DEN KINAMA
Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Ürdün'ün ele geçirilmesini talep ettiği açıklamalarını kınayarak, bunu aşırılıkçı kışkırtıcı düşüncenin bir yansıması olarak değerlendirdi.
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Smotrich'in Ürdün'ün ele geçirilmesini talep ettiği açıklamalarına tepki gösterildi.
Bakanlığın açıklamasında, Ürdün'ün "uluslararası hukukun ve uluslararası normların ihlali olarak bu kışkırtıcı ve dışlayıcı açıklamaları kesinlikle reddettiği ve kınadığı" ifade edildi.
Açıklamada, Smotrich'in bu açıklamalarının Ürdün'e zarar vermeyeceği gibi, Filistinlilerin 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti işgal altındaki Doğu Kudüs olmak üzere kendi bağımsız ve egemen devletlerini kurma yönündeki devredilemez haklarını da ortadan kaldırmayacağı kaydedildi.
Bu açıklamaların dünyaya İsrailli bakan Smotrich'in savunduğu aşırı ırkçı ideolojinin tehlikesini gösterdiği ifade edilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail'in saldırılarını durdurmak için derhal harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.
Fransız TV kanalı Arte tarafından çekilen belgeselde "Bir Yahudi devleti istiyorum" diyen Smotrich, sunucunun "Bu ne demek?" sorusuna, "Yahudi devleti. Bu, oldukça karışık. Yahudi halkının değerlerine göre yönetilen bir devlet." cevabını vermişti.
Bakan Smotrich, sunucunun, "İsrail'in egemenliği denizden Ürdün'e kadar mı? Hepsi bu mu yoksa sonrasında Ürdün Nehri’nin diğer yakası mı fethedilecek?” sorusunu ise “Yavaş yavaş" şeklinde yanıtlamıştı.
Smotrich, "Bilgelerimizin kitaplarına göre, Kudüs'ün geleceği Şam'a kadar uzanacaktır ve Kudüs tek başına Şam’a kadar uzanır." ifadesini kullanarak "Büyük İsrail" politikasını tasvir etmişti.
Daha önce “Filistin diye bir halkın olmadığı” yönündeki açıklamalarıyla da tepki toplayan Smotrich’in bu ifadeleri, sosyal medyada gündem olmuştu.
- ÜRDÜN'Ü İÇİNE ALAN "BÜYÜK İSRAİL" HARİTASI
İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 20 Mart’ta Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı ziyarette Likud Partisinin eski lideri Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti.
Maliye Bakanı Smotrich, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat'ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" kaydetmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.
Paris'teki Jacques Kupfer'i anma töreni de gelen tepkiler üzerine ilk planlandığı merkezde yapılamamış ve başka bir salona alınmıştı. Smotrich ise bu durumu "İsrail nefreti her yerde" şeklinde yorumlamıştı.
Smotrich'in konuşma yaptığı kürsüde Ürdün'ü de içine alan İsrail haritası kullanması dikkatleri çekmişti.
İsrail’in “Büyük İsrail” politikası, Yahudilerin kutsal kitabındaki “Vadedilmiş Topraklar” inancına ve tam sınırları belli olmamakla birlikte bugün Filistin, Suriye ve Ürdün topraklarına doğru genişlemeyi öngören hedefe dayanıyor.
BİRÇOK İŞARET VAR
İsrail, 1967’den bu yana askeri işgali altında bulunan Batı Şeria’daki Filistin toprakları da dahil olmak üzere Akdeniz’den Ürdün Nehri’ne kadar olan alanı kontrol ediyor. Tel Aviv yönetimi, bu tarihten bu yana Batı Şeria’daki Filistinlilerden gasp ettiği topraklarda yasadışı Yahudi yerleşim birimleri inşa ediyor. İsrail ordusundaki bazı askerler, üniformalarına taktıkları armalarla, Suriye ve Irak gibi Arap topraklarını da ele geçirme hayalini ortaya koyuyor. Son olarak Lübnan’a bir işgal harekâtı başlatan İsrail ordusu, önceki gün ele geçirdiği Maroun al-Ras köyünde bayrak dikmiş, görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.
İsrail’in “Büyük İsrail” politikası, Yahudilerin kutsal kitabındaki “Vadedilmiş Topraklar” inancına ve tam sınırları belli olmamakla birlikte bugün Filistin, Suriye ve Ürdün topraklarına doğru genişlemeyi öngören hedefe dayanıyor.