İsrail kuvvetlerinin, Gazze'de Hindistan savunma şirketi tarafından ortak üretilen ve makineli tüfekleri ve saldırı tüfeklerini bilgisayarlı öldürme makinelerine dönüştüren bir yapay zeka (AI) silah sistemini kullandığı ortaya çıktı.
İsrail kuvvetleri, 7 Ekim sonrası Gazze'ye düzenlenen yıkıcı işgal sırasında Yapay Zeka destekli Arbel silah sistemini kullanıldığı kaynakların raporlarına yansıyor.
"Operatörün ölümcüllüğünü ve hayatta kalma şansını artıran devrim niteliğinde bir oyun değiştirici" olarak tanımlanan Arbel sistemi, makineli tüfekler ve Tavor, Carmel ve Negev gibi İsrail yapımı saldırı silahlarını algoritmalar kullanarak hedefleri daha doğru ve verimli bir şekilde vurma şansını artıran bir silaha dönüştürüyor.
Son 13 ayda İsrail kuvvetleri, okulların, mülteci kamplarının ve hastanelerin bombalanmasından, Gazze sokaklarında infazların gerçekleştirilmesine kadar uzanan bir dizi katliam gerçekleştirdi.
Son 20 yıldaki diğer tüm çatışmalardan daha fazla kadın ve çocuk, İsrail ateş gücü nedeniyle hayatını kaybetti.
Toplam Filistinli ölü sayısı, 44 bin olarak söylense de Gazze'ye gitmiş yaklaşık 100 Amerikan doktorunun Başkan Joe Biden'a yazdığı bir mektupta, Ekim ayında ölü sayısının 118 binin üzerinde olduğu tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.
İngiltere'deki The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir mektupta ise bu sayının 180 bini de aşabileceği belirtilmiştir.
Savunma analistleri, "Lavender" veya "The Gospel" gibi yapay zeka tabanlı silah sistemlerinin, Gazze'deki büyük ölümlerin önemli bir parçası olduğu bildirilen bir rolü olsa da, Arbel'in, Hindistan'ı İsrail'in hızla büyüyen yapay zeka savaşına doğrudan bağlayan ilk silah sistemi olduğu ve bunun diğer çatışmalar için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği ifade ediyor.
ARBEL ADI İNCİL'DEN GELİYOR
Eylül ayında, BM bir raporunda, Gazze'deki sivil altyapının daha önce görülmemiş şekilde yok edilmesi ve yüksek ölüm oranı nedeniyle, İsrail'in askeri harekâtında yapay zekânın kullanılmasına dair ciddi endişeler belirtti.
Raporda, "İsrail ordusunun hedef seçme kriterlerini düşürdüğü ve sivil ile savaşçı arasındaki kabul edilen ölüm oranını artırdığına dair güvenilir medya raporları bulunmaktadır," denilmiştir.
Birçok İsrail silah sistemi gibi, Arbel'in adı da İncil'den gelmektedir. Arbel, aynı zamanda 1948'de etnik temizlikle yok edilen Filistinli köyü Hitten'in bulunduğu alan üzerinde kurulan İsrail kasabasının adıdır.
ARBEL SAVAŞ SİSTEMLERİNİN GEÇMİŞİ
Tepkiden kaçınmak Başlangıçta, İsrail Silah Sanayileri (IWI) ve Hindistan şirketi Adani Savunma ve Havacılık'ın ortaklaşa geliştirdiği Arbel, Ekim 2022'de Gujarat'taki Gandhinagar savunma fuarında tanıtıldı. IWI, 1933 ile 2005 yılları arasında İsrail devletine ait bir şirketti.
O dönemde, Hindistan medyası, bu silahı "Hindistan'ın ilk yapay zeka tabanlı ateşleme sistemi" olarak övdü. Ancak 2024 Nisan'ında, Gazze'deki savaşın altıncı ayında, IWI, bu silahı "ilk bilgisayarlaştırılmış silah sistemi" olarak tanıttı.
IWI, bu silahın "operatörün öldürme gücünü, doğruluğunu ve hayatta kalabilirliğini üç kat artırdığını" açıkladı.
İsrailli gazeteciler, kuzey İsrail'de bir tanıtım gösterisine katıldılar ve burada sistemin, modern savaş alanının özel gereksinimleri nedeniyle kullanıma sunulduğu bildirildi.
YANLIŞ KULLANIM CAN KAYIPLARINI ARTIYOR
"İsrail'in Arbel gibi yapay zeka silahlarını kullanması, modern savaşta yapay zekânın artan rolünü gözler önüne seriyor," diyor Hindistan merkezli savunma analisti Girish Linganna ve ekliyor, "
"Bu teknoloji askeri verimliliği artırsa da, çatışma ortamlarında yanlış kullanım riski ve ölümcüllüğün artmasıyla ilgili etik endişelere yol açıyor,"
Savunma analistleri, silah teknolojisi hakkındaki bilgi eksikliği nedeniyle, Arbel'in savaş başladığından bu yana Gazze'de ne kadar kullanıldığı konusunda net bir görüş olmadığını belirtiyorlar. "İsrail'in Gazze'deki kitlesel katliamı ile ilgili en dikkat çekici yönlerden biri, sivillerin hedef alınmasının amaçlanmış olmasıydı. Bu asla sadece Hamas'a yönelik bir operasyon değildi," diyor, yıllardır Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da yeni teknolojilerin kullanımını izleyen bağımsız gazeteci Antony Loewenstein.
Loewenstein, "Gazze'deki insanlarla konuştum, bu tür öldürme biçimlerinin doğrudan insan etkisini gördüm. Korkunç," diye ekliyor.
Ayrıca, Hindistan’ın Adani Savunma ve Havacılık şirketinin, Gazze’deki İsrail saldırılarıyla doğrudan ilişkilendirilen teknoloji sağladığı ortaya çıktı. Bu teknoloji, İsrail’in hava saldırılarının hedeflenmesinde ve savaş alanındaki askeri stratejilerinin uygulanmasında kullanıldı. Hindistan’ın bu işbirliği, küresel insan hakları savunucularından ve aktivistlerden yoğun eleştiriler aldı.
İSRAİL VE HİNDİSTAN ARASINDSKİ İŞBİRLİĞİ ARTIYOR
Hindistan ve İsrail arasındaki askeri işbirliği, son yıllarda artan bir eğilim olarak dikkat çekiyor. Bu işbirliğinin, sadece teknoloji ve savunma ekipmanlarının tedarikiyle sınırlı kalmadığı, aynı zamanda eğitim ve ortak askeri tatbikatları da kapsadığı görülüyor. Hindistan’ın İsrail ile ilişkilerini derinleştirmesi, özellikle bölgedeki jeopolitik durumu daha da karmaşık hale getiriyor.