Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin mutlaka banka ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunmalarının zorunlu olduğunu belirtti.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE KARARLILIĞI 

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalara dikkat çekerek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesi adına birçok uygulamanın devreye alındığını ifade etti. Bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına olanak tanıyan POS cihazlarıyla fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı.

YENİ CİHAZLARIN AVANTAJLARI NELER? 

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişin tek belge olarak çıkmasını sağlıyor. Bu da satışların kayıt dışı bırakılmasını engelliyor. Ancak bazı mükelleflerin hâlâ eski cihazlar kullandığı ve kredi kartı kabul etmediği için bakanlık çalışmalarını sürdürüyor.

1 TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

 Geçen yıl sonundaki tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması zorunlu hale getirildi. Bu cihazlar üzerinden banka ya da kredi kartıyla ödeme kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

"ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI KESİLİYOR" 

Şimşek, yeni düzenleme kapsamında, banka ve kredi kartı ile ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesildiğini belirtti.

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor." 

Ayrıca, bazı işletmelerin yüksek banka komisyonlarını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha fazla ücret talep etmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

VATANDAŞ İHBAR EDEBİLECEK

Bakan Şimşek, vatandaşların kendilerine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmaması veya yüksek fark istenmesi durumunda Gelir İdaresi'ne ihbarda bulunabileceklerini açıkladı. İhbarlar sonucunda denetim yapılacak ve gerekli cezai işlemler uygulanacak.

“200 BİN LİRA CEZASI VAR”

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olan mükelleflerle birlikte, bu cihazları sağlamayan bankalar ve ödeme kuruluşlarına da cezai işlemler uygulanacak. Ceza tutarlarının son kanun değişikliğiyle 200 bin liraya yükseltildiği ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını belirten Bakan Şimşek şöyle konuştu: "Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz."

SÜREÇ DEVAM EDİYOR 

Bakan Şimşek, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerini, bu çalışmaların vergide adalet ve etkinliği artıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA