Yürüyüşe günde belli bir süre ayrılmalıdır. Çünkü yürüyüş; kan akışını ve kan damarlarının miktarını artırır, dolaşımı düzene sokar, kalp-damar ve bazı beyin damarsal hastalıkların riskini azaltmada büyük bir rol oynar. Ancak günlük hayatta yürüyüş sürekli unutulur. Özellikle oturarak çalışan kişilerin yürüyüş konusu üzerine daha çok eğilmelidirler. Peki “Günde en az kaç saat yürüyüş yapılmalı? Her gün yürüyüş yapmak doğru mu?” İşte Yürüyüşün beden üzerindeki etkileri…

GÜNDE EN AZ KAÇ SAAT YÜRÜYÜŞ YAPILMALI?

Yürüyüş; kalp kası, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarına yardımcı olur. Stres durumunda ise tansiyonda oluşan yükselmeyi azaltarak kan basıncının düzenlenmesinde son derece etkilidir. Lenf dolaşımına yardımcı olurken ayrıca metabolizmayı uyarır. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrıları varsa bu ağrıları hafifletir.

Yürüyüş öncesi ve sonrasında bacak ve uyluk ön grup ile arka grup kaslarını esnetici hareketlerin yapılması gerekir. Bu esneme hareketleri düzenli olarak 5-10 dakika yapılmalıdır. Yapılması gerekli görülmeyebilir ancak bu basit egzersizler yürüme sırasında ve sonrasında oluşabilecek kas ve eklem sakatlıklarını büyük oranda önler.

Yürüyüş süresi ve sıklığı kişiden kişiye, hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Ancak sağlıklı bir insan günde ortalama 30-60 dakika ve haftanın 5 günü yürümesi gerekir.

HER GÜN YÜRÜYÜŞ YAPMAK DOĞRU MU?

Her gün düzenli yürüyüş yapmanın hem zihinsel gem de fiziksel pek çok yararı vardır. Öncelikle kalp sağlığı en başta gelen konusur. Sonrasında ise kilo kontrolüne dikkat eden kişiler için düzenli yürüyüş tavsiye edilir. Ayrıca bu basit ve etkili egzersizin en önemli yararı ise yaşlandırmayı geciktirmesi ve yaşam süresini uzatmasıdır. 

Dzüenli yapılan yürüyüş, daha erken yaşlanmanızı önler ve yaşam kalitenizi arttırır. uzatır.Bu konuda yapılan araştırmalar incelendiği zaman, haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıkları kanıtlanmıştır. 

En başta da aktardığımız üzere yürüyüş, kalp ve akciğerleri korur. Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığının korunmasında en etkili  yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini unutmayın.

Kaynak: Derya Sarıtepeci