Yapılan açıklamaya göre, vergi kimlik numarası, vergi levhası ve vergi bilgileri sorgulama, beyanname gönderme gibi işlemlerden herhangi bir ücret alınmayacak. GİB, son dönemde bazı basın organlarında ve sosyal medyada çıkan, bu tür işlemler için ücret alınacağı yönündeki iddiaları yalanladı.
GİB’in açıklamasına göre, mükelleflerin ve mali müşavirlerin Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet uygulamaları üzerinden gerçekleştirdikleri işlemler, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ücretsiz olarak yapılacak. Bu işlemler arasında vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme ve "vergi borcu yoktur" yazısı talep etme gibi hizmetler yer alıyor.
GİB ayrıca, Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde, üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgiler için katılma payı alınabileceğini belirtti. Ancak bu durumun, gerçek kişilerle yapılacak veri paylaşımını kapsamadığını vurguladı. Katılma payı alınabilecek işlemler, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurumları ve tüzel kişilerle yapılan veri paylaşımıyla sınırlı olacak.
Açıklamada, katılma payı alınmasının amacının, bankalar, finans kuruluşları, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ve enerji dağıtım şirketleri gibi kurumlarla yapılan bilgi paylaşımlarında kullanılacak altyapının desteklenmesi olduğu ifade edildi. Bu tür kurumlar, kendi iç sistemlerini entegre ederek elektronik ortamda bilgi paylaşımını gerçekleştirmek istediklerinde, katılma payı talep edebilecekler.
GİB, mükelleflerin ve mali müşavirlerin işlemlerinden hiçbir ek ücret alınmayacağını, elektronik uygulamalar üzerinden yapılan sorgulama, doğrulama ve diğer işlemlerin ücretsiz olarak devam edeceğini belirtti. Kurumların bilgi entegrasyonu talebi doğrultusunda alınacak katılma payı ise yalnızca kurumların kendi taleplerine bağlı olarak gerçekleştirilecek işlemler için geçerli olacak.