Fransa, bütçe görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıktan ötürü siyasi krize girdikten sonra 4 Aralık Çarşamba günü akşamı güven oylamasına gitti. Fransa Parlamentosunda yapılan güven oylamasında Merkez Sağ Azınlık Hükümeti güven oyu alamayarak düştü.
574'E KARŞI 331 OYLA GÜVEN OYU ALAMADI
Fransa Merkez Sağ Azınlık Hükümeti, 574'e karşı 331 oyla güven oyu alamadı.
3 AYDIR ÜLKEYİ YÖNETİYORDU
Ülkede 5 Eylül'de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından göreve getirilen Barnier hükümetinin aşırı sağla işbirliği içinde olduğu tartışılıyordu. Üç aydır ülkeyi yöneten hükümet, sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağın fikirlerini benimsemekle eleştiriliyordu.
Parlamentoda salt çoğunluğu elde edemeyen hükümet, mecliste RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.
BAŞBAKAN BARNİER'İN HAREKETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Ulusal Meclis'te sosyal güvenlik bütçesinin görüşüldüğü oturumda Başbakan Michel Barnier'nin, bir tasarının milletvekilleri tarafından oylanmadan meclisten geçirilmesine izin veren Anayasa'nın 49. maddesini işletmesi muhalefetin tepkisini toplamıştı.
Meclisin en büyük ittifakı solcu Yeni Halk Cephesi (NFP), hükümete karşı gensoru önergesi sunacaklarını açıklamış, Barnier hükümetinin kurulmasına üstü kapalı destek veren ancak 2025 bütçe tasarısı konusunda hükümetle uzlaşamayan aşırı sağcılar da Anayasa'nın 49. maddesine başvurması üzerine hükümete karşı kendi gensoru önergesi sunacağını duyurmuştu. Solcu ittifakın hükümete karşı sunacağı gensoru önergesine de destek vereceğini belirten RN'nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, "Bu hükümet, bu tasarı gibi gensoru önergesini hak ediyor" ifadeleri kullanılmıştı.
"ASIL SORUMLU EMMANUEL MACRON"
Sol ittifakı Yeni Halk Cephesi (NFP) adına söz alan Ulusal Meclis Finans Komisyonu Başkanı Eric Coquerel, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un tartışmalı emeklilik reformunun yürürlükten kaldırılmasına yönelik çağrılarını kulak vermeyi reddeden Barnier hükümetinin "meşru" olmadığını belirtti.
Coquerel, bugün Fransa’da tarih yazdıklarını kaydederek, "Halkın çoğunluğu bu gensoru önergesinin arkasında." ifadesini kullandı.
Muhalefetin hükümete karşı sunduğu gensoru önergesiyle ilgili Coquerel, "Bu durumun asıl sorumlusu Emmanuel Macron." dedi.
Coquerel, Barnier hükümetine hitaben "Aşırı sağ ile uzlaştınız ama bu düşüşünüzü engellemedi." yorumunu yaptı.
Fransa’da 1962’de düştükten sonra yeniden başbakan atanan Georges Pompidou’nun hükümetini kast eden Coquerel, "Georges Pompidou’nun aksine, vatandaşların çoğu ne hükümetinizin ne de Emmanuel Macron’un arkasında duruyor." diye konuştu.
BARNİER HÜKÜMETİNİN "NİHAYET SONUNA" GELİNDİ
RN Grup Başkanvekili Marine Le Pen ise bir önceki Macron iktidarını ima ederek, Michel Barnier’ye "daha önceki sistemin devamı olmadığınıza inanmak istedik." dedi. Ancak yaklaşık 3 aylık döneminde bu konuda yanıldıklarına işaret eden Le Pen, hükümeti kişisel çıkarlara göre hareket etmekle suçladı.
Le Pen, "geçici" olarak nitelediği Barnier hükümetinin "nihayet sonuna" gelindiğini söyledi.
Barnier ile bütçe konusunda yaptıkları görüşmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Le Pen, Başbakan'ın "gensoruyu önleyecek en ufak bir taviz vermediğini" ileri sürdü.
Macron’un müttefiki merkez sağcı partiler tarafından "ülkeyi kaosa sürüklemekle" suçlanmasına ilişkin ise Le Pen, "en kötüsünün bütçeyi sansürlememek" olacağını savundu.
Hükümetin bütçe tasarısında öngördüğü vergi artışını da sert dille eleştiren Le Pen, "Tek bir cevabınız oldu; vergi, vergi, vergi, hep vergi." dedi.
Le Pen, hükümetin sunduğu bütçe tasarısının "üzerinde düşünülen ve tartışılanın tam tersi olduğunu" iddia etti.