Eğitimde bazı reformlara gidiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir süredir üzerinde çalıştığı eğitim reformlarını açıkladı. Şimdi ise bu reformların neler olacağı yavaş yavaş netleşmeye başladı. Yeni modelde pedagojik formasyona dair karar alındı ve öğretmenlik mesleğine hazırlık süreçlerinde köklü değişikliklere gidildi. Peki "Pedagojik formasyon kalktı mı? 2025 yılında pedagojik formasyon kalkıyor mu?" İşte detaylar!
PEDAGOJİK FORMASYON KALKTI MI? 2025 YILINDA PEDAGOJİK FORMASYON KALKACAK MI?
Öğretmenlik mesleğini yapmak isteyenler ve bunun için pedagojik formasyonu yakından takip edenlere kötü haber. Milli Eğitim Bakanlığı pedagojik formasyonu 1 Eylül 2025 itibarıyla tamamen kaldırılıyor. Yeni açıklanan bu modelde, öğretmen adaylarının pedagojik bilgi ve becerileri, Milli Eğitim Akademisi içerisinde alacakları özel bir eğitimle kazandırılacak. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Edip Üzen bu yeni kararları kamuoyuyla paylaşırken “Pedagojik formasyon tarihe karışıyor. 1 Eylül 2025 ve sonrasında yapılacak atamalarda artık Pedagojik Formasyona gerek kalmayacak. Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim görüleceği için Formasyon gibi bir durum da artık olmayacak” dedi.
PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?
Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmen olarak çalışmak isteyen vatandaşlara sertifika programı olarak YÖK, 2023 yılından itibaren pedagojik formasyon eğitimini lisans programlarında seçmeli ders olarak sunulmaya başlanmıştır. Bununla birlikte pedagojik eğitim programının amacı, öğretmenlik dışındaki lisans programlarında okuyan ve mezun olan öğrencilere pedagojik bilgi ve yetenek kazandırmaktır.
2023 Bahar Yarıyılı itibarıyla lisans programlarında seçmeli olarak verilmeye başlanan pedagojik eğitim dersleri üçüncü ve dördüncü sınıflarda alabilecek duruma getirildi. Ayrıca lisans öğrencileri 2023 Güz Dönemi 2. sınıftan itibaren bu derslere kayıt yaptırabiliyorlardı. Pedagojik formasyon programını oluşturan iki dönem genellikle bunun bir sertifika programı olarak uygulanmasına ayrılmıştı.
Müfredatın bir parçası olarak, aday eğitimciler eğitim psikolojisi, öğrenme ve öğretme ilkeleri, sınıf yönetimi, değerlendirme ve ölçme gibi pedagojik konularda temel bilgiler ile donatılmaları sağlandı. Buna ek olarak da öğretmenlik uygulaması dersini de geçmeleri gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavlarla pedagojik formasyon programını başarıyla bitirenler öğretmenlik mesleğine başlayabilirler. Pedagojik formasyon müfredatını tamamladıktan sonra bireyler ilgili alanlarda eğitmen olarak görev alabilirler.