Financial Times’tan Raya Jalabi’nin haberine göre, Türkiye, rejim karşıtı güçlerin ilerleyişini Kürt militanları geri püskürtmek ve Esed rejimini müzakereye zorlamak için bir fırsat olarak görüyor.
Financial Times, Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’in rejim karşıtı gruplar tarafından beklenmedik bir saldırıyla ele geçirilmesinin ardından Türkiye’nin bölgedeki etkisinin yeniden gündeme geldiğini yazdı. Haberde, Halep’in tarihi kalesine bir kişinin Türk bayrağı asmasının medya tarafından “Ankara’nın bölgedeki uzun süredir devam eden etkisinin bir sembolü” olarak lanse edildiği ifade edildi.
"Türkiye, muhaliflerin saldırısını Kürt militanları geri püskürtmek ve Esed'i müzakereye zorlamak için bir fırsat olarak görüyor" ifadesine yer veren haberde, Ankara’nın bölgedeki stratejik hedefleri detaylandırıldı.
MUHALİFLERİN İLERLEYİŞİ VE TÜRKİYE’NİN ETKİSİ
Haberde, muhaliflerin ani saldırısının Halep’in ardından Tel Rıfat’a yöneldiği ve bu bölgenin YPG’nin kontrolünde olduğu belirtildi. Raya Jalabi, Türkiye destekli muhalif grupların bu saldırıları koordine ettiğini ve Hayat Tahrir eş-Şam (HTŞ) gibi grupların sahadaki rolüne dikkat çekerek şunları yazdı: "Türkiye’nin onayı olmadan bu operasyonun gerçekleşmesi mümkün olmazdı."
Middle East Institute’ten Gönül Tol’a atıfta bulunulan haberde, bu operasyonun Türkiye’nin gelecekteki müzakerelerde elini güçlendirdiği, Esed rejimi ve müttefikleri İran ve Rusya karşısında etkisini artırdığı ifade edildi.
KÜRT MİLİTANLARA KARŞI FIRSAT
Haberde şu satırlara yer verildi: "Türkiye’nin ana motivasyonu, Kürt militanların sınır bölgesinde güçlenmesini engellemek. PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG’nin amacını sınırlamak, Erdoğan’ın Suriye müdahalelerindeki temel nedenlerden biri oldu." Financial Times, Türkiye’nin bu saldırılarla ABD’yi de Kürt güçlere desteğini sonlandırmaya zorlamayı hedeflediğini belirtti.
ERDOĞAN’IN DENGE POLİTİKASI VE BÖLGEDEKİ RİSKLER
Haberde, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde dikkatli bir denge gözettiği ve bu nedenle çatışmalara doğrudan müdahil olmaktan kaçındığı vurgulandı. Ancak Erdoğan’ın Suriye’deki son gelişmeleri ABD ile müzakerelerde kullanmayı hedeflediği de belirtildi. Haberde, Raya Jalabi’nin şu ifadesi dikkat çekti:
"Türkiye’nin Halep’in kontrolünü alma konusunda oluşturduğu ulusal kahramanlık anlatısı, hem Batı hem de Rusya ile ilişkilerde risk taşıyor."
YENİ BİR GÖÇ KRİZİ RİSKİ
Financial Times’ın haberinde ayrıca, çatışmaların neredeyse 50 bin kişiyi yerinden ettiği belirtilerek, Türkiye’nin yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı. Haberde bir Türk diplomatın şu sözlerine yer verildi:
"Halep’i veya diğer stratejik bölgeleri kontrol edebileceğimiz düşüncesi ulusal hisleri besliyor, ancak bu bölgede daha büyük krizlere neden olabiliriz."
TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE TALEPLERİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın "Suriye’deki savaşın daha fazla tırmanmasını istemiyoruz. Rusya ve İran’ı, Esed rejimi ile muhalefet arasında diyaloğu teşvik etmeye çağırıyoruz" açıklamasına dikkat çekilen haberde, zamanlamanın Türkiye açısından önemli olduğu belirtildi. Raya Jalabi, Türkiye’nin mevcut çatışmaları diplomatik bir koz olarak gördüğünü ve Kürt militanlara karşı net bir mesaj verdiğini vurguladı.