İzmir Alsancak’ta geçtiğimiz haftalarda yolun karşısına geçmeye çalışan iki arkadaş, yağmur nedeniyle oluşan su birikintisinin üzerinden geçerken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Bu olay üzerine açıklama yapan Elektrik Mühendisi Nejat Cahit Gençer, bu tür olayların yaşanmasını engelleyecek bir buluşa sahip olduğunu bildirdi.

Mühendis Gençer, İzmir’de yaşanan talihsiz olaya, kabloların yüzeye çok yakın döşenmiş olması ve mazgalın kablo üzerine basması gibi etkenlerin sebep olduğunu açıkladı. Mühendis Gençer’e göre kablo korunmasız bir şekilde yüzeye yakın döşenmeseydi, mazgal ya da başka bir dış müdahale kabloyu zedelemiş olmasaydı, tüm bu aksiliklerin üstüne yağmur yağmasaydı iki genç insan hayatını kaybetmeyecekti.

Bir elektrik dağıtım şebekesinde buna benzer sorunların yaşanmasının muhtemel olduğunu belirten Gençer, böyle bir aksilikte elektrik dağıtım sisteminin arızayı hemen algılayarak arıza müdahale ekiplerini harekete geçirmesi ile can ve mal kaybının önlenebileceğini söyledi. Dağıtım şebekesini oluşturan iletkenlerden kaynaklı herhangi bir arıza durumunda bir kaza yaşanmadan evvel elektrik enerjisini kesecek ya da dağıtım şirketine haber verecek bir sistemin bulunmadığını aktaran Mühendis Gençer, konuyla alakalı elektrik dağıtım şirketlerine çözüm önerisinde bulundu.

İnsanlar ve hayvanlar elektrik akımına kapılıp zarar görmeden evvel soruna müdahale edilmesinin mümkün olduğunun altını çizen Gençer, ürettiği çözüm metodunu daha önce EPDK’ya ARGE projesi olarak sundu. Ürettiği çözüm yoluna kendi soyadını veren Mühendis Gençer, projesi hakkında şu detayları aktardı:

Gençer Metodu adını verdiğim bu metot, ÇEDAŞ tarafından EPDK’ya sunuldu. ÇEDAŞ bölgesinde 50’den fazla noktada bulunan trafoya koyulan cihaz sayesinde, bu tür arıza durumlarında arıza ekiplerine mesaj gidiyor. Bu sayede 2017 yılından bugüne dek bu bölgelerde hiçbir elektrik kazası olayı vuku bulmamıştır. ÇEDAŞ bölgesi, bu cihazın denenmesi için pilot bölge idi. Henüz genel bir uygulamaya geçilmemişti. ÇEDAŞ dışında hiçbir dağıtım şirketine ait trafoya tesis edilmedi.”

Elektrik kazaları ile ilgili sorunların ve kazaların yaşanması önlemek için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiğini belirten Gençer, TEDAŞ’ın koordinasyonunda kamu ve özel sektörden seçilecek uzman kişilerden oluşan bir komisyon kurulmasının şart olduğunu aktardı. Oluşturulan komisyonun, dağıtım şebekelerinden kaynaklanabilecek sorunları masaya yatırıp her birine çözüm önerileri belirlemesi, bunların uygulanması için TEDAŞ’ın teknik şartnamelerinde gerekli güncellemelerin acilen yapılması ve tesislerin buna uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu çalışmalar uzun vadeli olduğu için en azından belirli bir süre kazaların önüne geçebilmek için “Gençer Metodu” gibi yöntemlerin denenmesi gerektiğini savundu.

Yıldız Üniversitesi’nden mezun olan Elektrik Mühendisi Nejat Cahit Gençer, uzun yıllar TEDAŞ’ta çalıştıktan sonra ÇEDAŞ’tan emekli oldu. Sivaslı Mühendis Gençer, Elektrik Mühendisleri Odası’nda topraklama eğitimleri vermeye devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ