DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KALDIRILSIN

Öncelikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin isminin “İslam Dini" dersi olarak değiştirmemiz gerekir. Çünkü bizim vermek istediğimiz, bir din kültürü değil doğrudan İslam Dininin kendisidir. Bir Müslüman’ın kendi dinini öğrenmesidir. Bu nedenle Müslüman bir ülkede İslam Dini dersinin okullarda öğrencilere utanarak, ezilerek veya kamufle edilerek verilmesi dönemi geçti. 
Şimdi okullarımızda iki ayrı din dersi bulunmaktadır. Bunlardan "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersi adı altında olan ders zorunlu iken "Temel Dini Bilgiler" dersi ise seçmelidir. Asıl sıkıntılı olan ders "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi"dir. Bu dersin müfredatı şu anda hazırlanmakta olduğundan müfredat eleştirisine değinmiyoruz. 
Fakat yine de müfredatı hazırlayacak olanlar için küçük bir uyarı olması amacıyla o dersle ilgili de bir kaç eleştiri ve tavsiyemi burada dile getireceğim.


- Öncelikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ismi yanlış. Yukarıda da değindiğim gibi biz İslam'ı anlatacağımız ders için kamuflaja ihtiyaç duymamalıyız. Doğrudan İslam Dini ismini kullanmalıyız. 
- Din Kültüründen kasıt, o dinin getirdiği yaşam tarzı, medeniyet ve kültür anlaşılır. Yoksa onun inanç esasları, tarihi, ibadet şekli değil. Bu nedenle Din Kültürü adı altında anlatacaklarımız başka şeyler olmalıdır. Eğer böyle bir ihtiyaç hissediyorsak İslam Medeniyeti Tarihi gibi bir oluşturulabilir.
- Ahlak Bilgisi'nin Din Dersi ile birlikte anlatılması da yanlıştır. Biz dini anlatacağız. Ahlak konusunu ayrı bir ders olarak sunmalıyız. Ahlak ve Edeb gibi seçmeli bir ders konulabilir. Ahlak konuları din dersinin içine serpiştirilebilir. Ama doğrudan ahlak bilgisini öne çıkarmak yanlıştır. Çünkü dinin kendisi zaten bir ahlak sunmaktadır. 
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi içerisindeki işlenen dinler ve mezhepler tarihi ile tarikatlar ve Alevilik gibi konuların verilmesi yanlış olmuştur. Bu bilgiler, tarih dersi içerisinde verilmelidir. Bu amaçla İslam Tarihi ve Medeniyeti Dersi (dinler ve mehepler tarihi dersi) konulmalı ve burada mezhepler, akımlar ve tarikatlar işlenmelidir. Bu konu özellikle Lise Tarih kitabı içerisine konulmalı ve Lise 2. sınıfta İslam Tarihi ve Medeniyeti Dersi eklenmelidir. 
Ya da Mezhepler, Dinler Tarihi Dersi konulmalıdır. Bu derse Hz. Muhammed (sav)'in hayatı, ilk dönem İslam tarihi ve medeniyeti işlenmelidir. Böylece Din dersine yönelik Laik ve Alevi kesimin tepkileri de ortadan kalkar. Din Dersinin zorunlu olmaması için yaptıkları mahkeme başvurularını da iptal etmiş olurlar.
- Bana kalırsa Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi anlattığım şekilde dağıtılarak tamamen kaldırılmalı, bunun yerine Temel Dini Bilgiler Dersi zorunlu olmalıdır. Buradaki konuların işlenişi ve dağılımı da diğer yazımda anlattığım şekilde olursa sağlam bir dini bilgi verilmiş olunur.
- Seçmeli Ders olarak İslam Medeniyeti, Hz. Muhammed'in Hayatı (zaten var) Mezhepler ve Dinler Tarihi Dersi olması yeterlidir.