İzmir'de bir sokak röportajında Instagram’a erişim engeli ve sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili konuşmasının ardından tutuklanan ve 18 gün sonra tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu hakkında karar verildi. 

4.5 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" ve "halkın bir kesimini alenen aşağılama" suçlarını basın yoluyla işlediği iddiasıyla yargılanan sanık Dilruba Kayserilioğlu ile yakınları ve avukatları katıldı.

İddianamenin okunmasının ardından savunma yapan Kayserilioğlu, konuşmaların kendisine ait olduğunu, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek gibi bir amacının olmadığını, ifade özgürlüğü kapsamında kendisine sorulan sorulara cevap verdiğini öne sürerek beraatini talep etti.

Sanığın avukatı da müvekkilinin beyanlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savunarak beraat istedi.

Cumhuriyet savcısı ise mütalaasında sanığın konuşmasıyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" ve "halkın bir kesimini alenen aşağılama" suçlarını basın yoluyla işlediğini belirterek 4,5 yıl hapis cezası verilmesini talep etti. Ayrıca, sanık hakkında adli kontrol istedi.

7 AY 15 GÜN HAPİS CEZASI ALDI

Son savunması sorulan Kayserilioğlu ise "Dediklerim farklı yerlere çekilip, bana saldırı yapılacağını bilmiyordum. Bu yönden pişmanlığım var." dedi.

Kararı açıklayan hakim, sanığın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan beraatine karar verdi.

"Halkın bir kesimini alenen aşağılama" suçundan ise 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanığa verilen ceza, eylemin basın yoluyla işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırılarak 9 aya çıkarıldı, iyi hal indirimi uygulanarak 7 ay 15 gün olarak belirlendi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren hakim, sanığın adli kontrol kararını da kaldırdı.

NE OLMUŞTU?

Kayserilioğlu, 2 Ağustos'ta Instagram'a getirilen erişim engeli ile ilgili görüşlerini bildirdiği sokak röportajında, “21. yüzyılın göbeğinde kalkıp da parlamenter sistemden çıkıp koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni tek adama verirsek o da böyle babasının çiftliği gibi kullanır" ifadelerini kullanmış, 12 Ağustos'ta, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Kayserilioğlu'nun 30 Ağustos'taki tahliyesi de ailesine ve avukatlarına haber verilmediği için tartışma yaratmıştı. Kayserilioğlu, yoldan geçen bir kişinin telefonunu kullanarak ailesine haber verdiğini söylemiş, aile suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

ÖZGÜR ÖZEL'İN PROTOKOLDE AĞIRLAMASI AK PARTİ'NİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Kayserilioğlu, tahliyesinin ardından İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katılmış, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından protokolde ağırlanmıştı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özel'e, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanlığı makamına ve vatandaşlarımıza yönelik hakaretler eden bir kişinin, CHP Genel Başkanı tarafından protokolde ağırlanması, alkışlanması ve üstüne taltif edilmesi asla kabul edilemez. Bir siyasi partinin yöneticileri nefret ve hakaret söylemlerinin hamisi olamaz. Nefret söylemlerine kıymet verilmesi tam bir şuursuzluktur" sözleriyle tepki göstermişti.

Kaynak: AA