BM Genel Merkezinin bulunduğu New York'ta her sene üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Genel Kurul, bu yıl 24-30 Eylül'de gerçekleştirilecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılışını yapacağı 79. BM Genel Kurulu görüşmelerinin başkanlığını Kamerunlu Philemon Yong yürütecek. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. 

DÜNYAYA İSRAİL SOYKIRIMINI ANLATACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kuruluna katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği ABD'nin New York şehrinde temasları sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulunda İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sürdürdüğü soykırımı dünyaya anlatacak. Erdoğan, 24 Eylül Salı günü (Bugün) Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitap edecek.

Genel Kurul'da 14'ncü kez hitap edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21'inci yüzyılın en büyük trajedilerinden olan İsrail'in Filistin'e yönelik zulmüne ilişkin vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Türkiye, burada İsrail'e uluslararası baskının artması, Filistin BM'ye tam üye olması ve Filistin'in daha fazla ülke tarafından tanınması gerektiğinin altını çizecek.

SAAT KAÇTA GENEL KURULA HİTAP EDECEK?

Cumhurbaşkan Erdoğan'ın bugün yerel saat ile saat 18.00'de Türkiye saati ile 18.00-18:30 arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmesi ve ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le biraraya gelmesi bekleniyor.

BM Genel Kuruluna 133 devlet ve hükümet başkanı, 3 başkan yardımcısı, 80 başbakan yardımcısı ve 45 bakanın katılması bekleniyor.

"DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR"

Erdoğan, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez 2014 yılındaki BM 69. Genel Kuruluna hitap etti.

BM'nin reform ihtiyacını "Dünya beşten büyüktür" ifadesiyle dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Daha fazla gecikmeden, daha fazla mazlum insan, masum insan hayatını kaybetmeden, küresel vicdan daha fazla yaralanmadan, Birleşmiş Milletler sorunlara ağırlığını koymalıdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, dünya beşten büyüktür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin dünya gerçekleri ile bağdaşmayacak şekilde Birleşmiş Milletleri etkisiz hale getirmesi, küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum değildir. Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz bir ülkenin iki dudağı arasındadır. Eğer 'hayır' derse hayır, 'evet' derse o zaman icraata geçilebiliyor. Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken, Birleşmiş Milletler beklenen çözümü üretememiştir. Suriye'de 4 yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, Birleşmiş Milletler yine etkili çözümler sunamamıştır."

Kaynak: HABER MERKEZİ