Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile birlikte Güzelyurt Soğuk Hava Deposu ve Entegre Tesisleri'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve soğuk hava deposunun inşa edileceği arazide incelemelerde bulundu.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz haftalarda Üstel'i Ankara'da ağırladıklarını ve KKTC Narenciye Sektöründe İleri Meyve İşleme ve Donmuş Soğuk Depolama Kapasitesi'nin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde bir mutabakat zaptı imzaladıklarını hatırlattı.

KKTC'de üretilen narenciye ürünleri için ilk etapta 15 bin ton, ilerleyen dönemlerde ise 40 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu inşa edeceklerini belirten Yılmaz, bu deponun narenciye ticaretinde üreticilerin mevsimsel sorunlardan en az şekilde etkilenmesini sağlayacağını ifade etti.

Tesisin, güneş enerjisinden faydalanacak şekilde inşa edileceğini vurgulayan Yılmaz, proje kapsamında hem yaş meyve hem de konsantre ürün üretimine yönelik olarak konsantre tesisin modernizasyonu ve kapasite artışının öngörüldüğünü belirtti. Cypfruvex şirketinin bu vesileyle hem kapasitesini artıracağını hem de modernize olarak çok daha güçlü ve etkili bir kurum haline geleceğini söyledi.

Yılmaz, tesislerde daha önce üretimi mümkün olmayan tetra pak meyve suyu şişelemesine başlanacağını ve bunun yanında, katma değeri yüksek olan kurutulmuş tane üretiminin de gerçekleştirileceğini kaydetti. Ayrıca, tamamı modern raf sistemiyle donatılmış soğuk ve donmuş muhafaza odaları inşa edileceğini ve bu muhafaza odalarının özel sektör tarafından da kullanılabileceğini belirtti. Bu hizmetin başta Güzelyurt olmak üzere tüm Kıbrıslı üreticilerin hizmetinde olacağını ifade etti.

Planlı Tarımı, Planlı Üretimi Güçlendirmemiz Gerekiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, soğuk hava muhafaza odaları sayesinde yeni piyasalara değerinde yaş meyve satılabileceğini ve böylece üreticinin korunmuş olacağını ifade etti. Ayrıca, donmuş muhafaza odalarıyla konsantre ürün muhafaza kapasitesinin artırılacağını belirtti.

Tarımın stratejik ve modasının hiçbir zaman geçmeyecek bir sektör olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla tarım sektörünün altyapısını daha da kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Planlı tarımı, planlı üretimi güçlendirmemiz gerekiyor. Bu çerçevede tespit ettiğimiz en büyük eksiklerden biri bu depolama eksikliği oldu ve şimdi işte bu eksiği tamamlamak üzere çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni özellikle bu projeye dahil ettik. Kendileri soğuk hava tesislerini hayata geçiren ve başarılı şekilde işleten bir altyapıya sahipler. Türkiye'de de bu lisanslı depoculuk konusunda gerçekten çok başarılı çalışmalar yaptılar. Dolayısıyla o tecrübeyi şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde değerlendirmiş oluyoruz."

Yılmaz, Güzelyurt Hastanesi inşaat alanını da inceleyeceklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada da bütün çalışmalarımızı, planlamalarımızı bitirmiş durumdayız. Pazartesi günü de inşallah ihalesine çıkılacak. Uygulamanın da yine en hızlı şekilde yapılacağına inanıyorum. Sağlıktan enerjiye, ulaştırmaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hayat damarlarını oluşturan sektörlere ve bunların altyapısına eğilmeye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan sulamadan bahsetti. O da gerçekten dev bir proje. Biliyorsunuz, denizin altından geçen bir boru hattıyla su taşımıştık ve içme suyu problemi aşağı yukarı bitti. Şimdi sulamalarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir taraftan da bir tarım master planı yapıyoruz birlikte. Bitki desenli, toprağın özelliğine, konumuna göre ortaya çıkaran planlı tarımın altyapısını oluşturan çok güzel bir master plan çalışması da devam ediyor. Onunla birlikte sulama projelerimizi sürdürüyoruz."

Gazze'de Yaşananlar, Filistin'de Yaşananlar Hepimiz İçin İbret Niteliğinde

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'de çiftçilere bu yıl ilk kez arpa desteği sunduklarını belirterek, çiftçilerin maliyetlerini düşürmeleri ve daha maliyet etkin bir şekilde üretim yapabilmeleri için desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs'ın çözümsüzlüklerle ve belirsizliklerle değil, refahla, huzurla ve ilerlemeyle anılmayı hak eden bir coğrafya, ülke ve toplum olduğunu vurgulayan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu dönemde bölgemizde yaşanan gelişmeler, Doğu Akdeniz'de istikrarın önemini bir kez daha ortaya koydu. Siyasi olarak da baktığımızda Gazze'de ve Filistin'de yaşananlar hepimiz için ibret niteliğinde. Bu sene inşallah 50. yılını idrak edeceğimiz mutlu Barış Harekatı'nı bir kez daha anlıyoruz, takdir ediyoruz. O Barış Harekatı olmasaydı, bugün Kıbrıs Türk'ü Filistinli kardeşlerimizin karşılaştığı akıbetle karşılaşabilirdi. Bugün bu adada çok farklı bir ortam olabilirdi. Dolayısıyla o Barış Harekatı'nı gerçekleştirenleri, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle andığımı bir kez daha ifade etmek isterim."

Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önümüzdeki dönemde daha fazla teknolojiden, katma değerden, yapay zekadan ve yeni uygulamalardan bahseden, kalkınmasını ve gelişmesini çok daha ileri boyutlara taşıyan güçlü bir ülke olarak devam edeceğini belirtti. Anavatan ve garantör devlet olarak Türkiye'nin, Kıbrıs Türkü'nün müreffeh bir geleceğe doğru attığı kararlı adımları her daim destekleyeceğini ve KKTC'nin güvence kaynağı olmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve KKTC Başbakanı Üstel, programın ardından Güzelyurt Hastanesi inşaat alanını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı ve daha sonra Şehit Cengiz Topel Anıtı'nı ziyaret etti.

Kaynak: AA