Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İletişim Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Forumu (Stratcom Summit 24) açılışında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Forumun bu yılki teması olan “İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm”e vurgu yapan Yılmaz, yapay zeka teknolojilerinin artık yalnızca bir gelecek tasavvuru olmadığını, bugünün ve hatta bu anın teknolojisi olarak hayatımızın merkezinde yer aldığını belirtti.

“YAPAY ZEKA İLE DÖNÜŞÜM, TARİHİ BİR İVME TAŞIYOR”

Yapay zeka teknolojilerinin gelişim hızına dikkat çeken Yılmaz, bu alandaki değişimlerin insanlık tarihindeki diğer dönüşümlerle kıyaslanamayacak bir hızda ilerlediğini söyleyerek "Özellikle yapay zeka teknolojileri her geçen gün hızla yeni gelişmelere imza atarak, tarihteki hiçbir dönüşümle kıyaslanamayacak bir ivmeyle ilerliyor. ChatGPT, Kasım 2022'de piyasaya sürüldükten sonra sadece beş gün içinde 1 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Bu ay itibarıyla ise haftalık 300 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip ve kullanıcılar günde 1 milyardan fazla mesaj gönderiyor. Bu büyüme hızı, yapay zekanın gelecekteki potansiyel etkisinin ne kadar geniş kapsamlı olabileceğine işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI KURUYOR”

Yılmaz, Türkiye’nin siber güvenlik konusunda önemli bir adım atmaya hazırlandığını belirterek, "Siber güvenliği çok önemli görüyoruz, bir taraftan mahremiyet, kişisel verilerin korunması, insanların fert olarak haklarının korunması diğer taraftan da ülkenin, kurumların, şirketlerin korunması söz konusu. Siber güvenlikle ilgili uzun süredir bir çalışma sürdürüyoruz ve olgunlaştırmış durumdayız. Türkiye'de yeni bir kurumsal yapı oluşturacağız. Cumhurbaşkanlığımıza bağlı güçlü bir siber güvenlik başkanlığı kuruyoruz. Bu şekilde ürünleri, şirketleri, süreçleri akredite eden, denetleyen ve doğru, emniyetli bir şekilde bu süreçlerin yönetimine katkı sağlayan kurumsal yapımızı bir adım daha ileriye taşıyacağız. Meclisimizin gündemi müsait olduğu anda bu kanunu meclisimize sunacağız. Ayrıca Cumhurbaşkanlığımızın kararnamesiyle de tamamlayıcı bir düzenleme gerçekleştireceğiz. Yapay zekanın getirdiği fırsatları en iyi şekilde değerlendirirken riskleri en aza indirmek için kapsayıcı ve çok boyutlu politikalara ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir." dedi.

“HAKİKATİN ÇARPITILMASINA KARŞI MÜCADELE ŞART”

Yılmaz, yapay zeka teknolojilerinin bilgi manipülasyonu ve sahte içerik üretimi gibi riskler taşıdığına işaret ederek, “En ileri teknolojiler kullanılarak hakikat çarpıtılmaya çalışılıyor. Bu durum, insanlık ve demokrasimiz için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi. Yapay zeka teknolojilerinin bireysel kötüye kullanımın ötesinde, ekonomik ve siyasi çıkarlar doğrultusunda manipülatif şekilde kullanılabileceğine dikkat çeken Yılmaz, tüm medya mensuplarına bu risklerle mücadeledeki gayretleri için teşekkür etti.

“SURİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN UMUTLARIMIZ VAR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Suriye’deki gelişmelere de değinerek, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılı olduğunu vurguladı. Suriye halkının huzurlu bir geleceğe kavuşması için çabalarını sürdüreceklerini belirten Yılmaz, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine dönüşlerini destekleyeceklerini ifade etti.

“İNSAN ODAKLI YAPAY ZEKA BİR ZORUNLULUKTUR”

Yapay zeka teknolojilerinin etik ve insan odaklı bir anlayışla kullanılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’nin bu alandaki uluslararası iş birliklerini artırarak çalışmalara hız verdiğini söyledi. Stratcom Summit 24’ün, bu hedeflere ulaşma yolunda önemli bir platform olduğunu belirten Yılmaz, forumun yalnızca Türkiye için değil, tüm dünya için daha adil ve sürdürülebilir bir dijital ekosisteme katkı sağlayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini forumun düzenlenmesindeki katkılarından dolayı tebrik eden Yılmaz, yapılan tartışmaların insanlık için önemli sonuçlar doğuracağına inandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA