Bankacılık endeksinin önderliğinde borsamızda izanh zor bir ralli yaşanıyor. Bankacılık hisseleri 16 işlem gününün 9’unda tavan yaptı. 14 Temmuz bu rallinin başlangıcı oldu ve 8 haftalık yükseliş gerçekleşti.
Bankacılık endeksinin önderliğinde borsamızda izanh zor bir ralli yaşanıyor. Bankacılık hisseleri 16 işlem gününün 9'unda tavan yaptı. 14 Temmuz bu rallinin başlangıcı oldu ve 8 haftalık yükseliş gerçekleşti. 42 işlem gününde:
Şekerbank %400
Halk Bankası %115
Vakıfbank %263
TSKB %200 artış gerçekleştirdi.
Yabancı oranı tarihi düşük seviyelerde. 16 yıl sonra ilk kez %50'nin altına gerileyen yabancı oranı şu an %36 seviyelerinde.
Kısa sürede ciddi karlar elde edilen bankalarımızın yabancı takas oranı ise:
Şekerbank %4,5
Vakıfbank % 3,5
TSKB %13
Halk Bankası %2,8 seviyesinde.
Borsada yatırımcı sayımız 1,2 milyondu. Geçtiğimiz dönemde yaşadığımız halka arz çılgınlığı ile 1,3 milyon yeni yatırımcı geldi ve toplam yatırımcı sayımız 2,5 milyon seviyesine ulaştı. Dolayısı ile gerçekleşen ralliyi para girişi ya da yabancı yatırımcı ile açıklayamayız.
Hiç alışık olmadığımız ve dünyada eşi görülmemiş şekilde Maliye Bakanımız Sayın Nurettin Nebati borsanın cazip hale geldiğini söyleyerek kişileri borsaya yönlendirdi.
Peki neden?
%70'in üzerine ulaşan dolarizasyon cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesinde. KKM dahil olmak üzere İktidar aldığı kararlar ile dolarizasyonun artmasını engelleyemedi. Bunun önüne geçmek için borsa yeni bir finansal enstrüman olarak görünüyor. Ahmet amcanın kendini enflasyona karşı korumak için dolar, altın vs. değil;borsa yatırımı yapması isteniyor.
Son 10 yıllık verilere baktığımız zaman borsamız dolardan, altından, faizden çok kazandırmış lakin bunu kendi dinamikleri ile gerçekleştirmiş.
TCMB'nin faiz indirim kararlarında olduğu gibi piyasaya karşı ve piyasaya rağmen alınan kararlar başarı getirmedi, bundan sonra da getirmeyecek.
Zira piyasa ile kavgaya edilmez.