DÜNYA

BM: İsrail'in vurduğu Yemen Havaalanı askeri bir hedef değil

Birleşmiş Milletler yetkilisi, İsrail'in Yemen'deki Sana Havalimanı'na düzenlediği saldırının herhangi bir askeri amaç taşımadığını aktardı.

Abone Ol

Yemen'deki insani yardım için üst düzey BM yetkilisi, İsrail'in Sana Havalimanı'na düzenlediği hava bombardımanından kıl payı kurtulduğunu belirterek havalimanının herhangi bir askeri amaç taşımadığını aktardı.

İsrail, perşembe günü havaakanına düzenlenen saldırılar da “askeri altyapıyı” hedef aldığını ve ülke genelindeki hedeflerin Husiler tarafından “İran silahlarını kaçırmak” ve üst düzey İranlı yetkilileri getirmek için kullanıldığını belirtti.

BM insani yardım koordinatörü Julien Harneis, havalimanının “Birleşmiş Milletler tarafından kullanılan sivil bir alan” olduğunu söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından da kullanılıyor, sivil uçuşlar için kullanılıyor; amacı budur” diye Yemen’den video bağlantısıyla gazetecilere konuştu.

Çatışmanın tarafları, sivil hedeflere saldırmadıklarından emin olma yükümlülüğüne sahiptir” diye ekledi. “Bu yükümlülük onlara aittir, bize değil. Bizim sivil olduğumuzu kanıtlamamız gerekmiyor.

Harneis, kendisinin, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un ve diğer 18 BM personelinin, yakındaki dolu bir yolcu uçağının indiği sırada gerçekleşen saldırının ortasında kaldığını anlattı.

Saldırılarda bir BM personelinin ağır yaralandığını, hava trafik kontrol tesisinin de yok edildiğini belirtti. Harneis, ekibin geri kalanının güvenlik amacıyla zırhlı araçlara yerleştirildiğini ifade etti.

Bir hava saldırısı bize yaklaşık 300 metre güneyde, bir diğeri ise yaklaşık 300 metre kuzeyde gerçekleşti” dedi.

Bu hava saldırısında en korkutucu olan şey, etkisi değil, Yemenia Air’e ait yüzlerce Yemenliyi taşıyan bir sivil uçağın inmek üzere olduğu sırada gerçekleşmesiydi” diye ekledi.

Gerçekte, Yemenia Air’in uçağı iniş yapıyordu, pistte ilerliyordu ve bu sırada hava trafik kontrol merkezi yok edildi.

Uçak “güvenli bir şekilde iniş yapabilmiş olsa da, durum çok daha kötü olabilirdi.

İsrail’in saldırısının, “herhangi bir olası hava saldırısına dair sıfır uyarı ile” gerçekleştiğini belirtti.

Harneis, havalimanının Yemen’e yönelik insani yardımın devamı için “kesinlikle hayati önem taşıdığını” vurguladı. “Eğer bu havalimanı işlevsiz hale gelirse, insani yardım operasyonları felç olur.

Birleşmiş Milletler, Yemen’i “dünyadaki en büyük insani kriz” olarak nitelendiriyor ve 24,1 milyon kişinin insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Yıllar süren savaşın ardından sağlık hizmetleri, su, sanitasyon ve eğitim sağlayan kamu kurumları çökmüş durumda.

Husiler, Eylül 2014’te Sana’yı ele geçirerek uluslararası olarak tanınan hükümeti devirdikten sonra Yemen’in büyük bir kısmını kontrol ediyor.

İsrail’in saldırıları, İran destekli başka bir grup olan Lübnan’daki Hizbullah ile İsrail arasında ateşkes sağlanmasının ardından Husilerin İsrail’e yönelik uzun menzilli saldırılarını artırmasıyla gerçekleşti.