Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, 2024 yılında çocuklara yönelik ihlallere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Gamba, 2024'ün, çocukların silah altına alınmasını yasaklayan Ek Protokolü de içeren Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 35. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl, çocuk haklarının ilerletilmesi açısından bir kutlama yılı olmalıydı. Ancak ne yazık ki, insanlığın anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmedeki yetersizliğinin bedelini yine çocuklar ödedi" ifadelerini kullandı.
Çocukların silahlı gruplar tarafından silah altına alınmaya devam ettiğine dikkat çeken Gamba, birçok çocuğun kaçırılarak zorla silah altına alındığını vurguladı.
"ASKERİ GÜÇ KULLANIMI ÇOCUKLAR ÜZERİNDE YIKICI ETKİLER YARATIYOR"
BM Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, bazı ülke ordularının askeri güç kullanımını artırdığını ve bunun çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirtti.
Gamba, "Çocukların öldürülmesi ve sakatlanması ile okullara ve hastanelere yönelik saldırılar, 2024'te silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik en yaygın ihlaller haline geldi. İsrail ve işgal altındaki Filistin Toprakları, özellikle Gazze, Sudan, Lübnan, Myanmar ve Ukrayna’da yoğun nüfuslu bölgelerde hava saldırıları, roketler, füzeler ve patlayıcı silahların yaygın kullanımı büyük yıkımlara neden oldu" ifadelerini kullandı.
Çocukların yaş tanımının manipüle edilerek Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmeye devam edildiğine dikkat çeken Gamba, güvenli alanların eksikliği nedeniyle milyonlarca çocuğun eğitimden mahrum kaldığını vurguladı.
"ÇOCUKLARIN ACI ÇIĞLIKLARI DÜNYA TARAFINDAN DUYULMUYOR"
BM Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, çatışma bölgelerindeki çocukların yaşadığı trajedilere dikkat çekerek, "Çatışma bölgelerinde çocukların çığlıkları yankılanıyor, ancak dünya çoğu zaman sessiz kalıyor. Acıları, kolektif vicdanımızda bir leke. Daha iyisini yapmalıyız, çünkü her geçen an, bir başka çocuğun sadece bir istatistik haline gelmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Gamba, çocuklara insani yardım erişiminin sağlanması, uluslararası insancıl hukuk, insan hakları hukuku ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin eksiksiz uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
"Hep birlikte bu çocukların hikayelerini korku ve kayıpla değil, iyileşme ve umutla yeniden yazalım" çağrısında bulunan Gamba, çocukların barış, eğitim ve iyileşme taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.