Gazze Şeridi yeni yıla, sivillere yönelik yeni İsrail katliamlarının gölgesinde girdi. Öte yandan Filistin direnişi, Gazze çevresindeki yahudi yerleşim birimlerini yeniden roketlerle hedef aldı.
Bu sabah (Çarşamba) düzenlenen İsrail hava saldırılarında, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliya beldesi ve orta kesimindeki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda en az 17 Filistinli hayatını kaybetti.
🔴 "استشهد جعان".. طفل ارتقى جراء قصف الاحتلال منزلاً ببلوك 9 في مخيم البريج وسط قطاع غزة pic.twitter.com/mGYX4hcxAe
— ساحات - عاجل 🇵🇸 (@Sa7atPl) January 1, 2025
Filistinli kaynaklar, Cebaliya beldesindeki bir eve düzenlenen hava saldırısında çoğu çocuk 15 kişinin şehit olduğunu, el-Bureyc kampında ise bir kadın ile bir çocuğun yaşamını yitirdiğini aktardı.
تغطية صحفية: 8 شهداء وإصابات جراء قصف طائرات الاحتلال منزلاً لعائلة طروش في جباليا البلد شمال غزة. pic.twitter.com/5u6hxoMSHe
— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) January 1, 2025
Bu arada hava ve topçu saldırıları devam ederken, Gazze’deki Sivil Savunma ekipleri en az 1500 çadırın yağmur sularıyla dolduğunu, barınaksız kalan insanların durumunun daha da kötüleştiğini duyurdu.
KIŞ KOŞULLARI YAŞAMI ZORLAŞTIRIYOR
UNRWA Komiser Genel Müdürü Philippe Lazzarini, Gazze’de kış koşulları ve yetersiz imkânlar nedeniyle bebek ölümlerinin yaşandığını dile getirdi. Sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıda, “Acil ateşkes sağlanmalı ve özellikle #kış için gerekli temel malzemelerin Gazze’ye akışı hemen başlamalı,” ifadesini kullanan Lazzarini, en az 745 kişinin de UNRWA’nın yönettiği sığınaklarda hayatını kaybettiğini, 2 bin 200’den fazlasının yaralandığını aktardı.
“İsrail, bu acil duruma karşı abluka uygulamalarını kaldırarak kışa yönelik insani yardım malzemelerinin girişine izin vermeli,” diyen Lazzarini, Gazze’deki insani krizin ancak bu şekilde hafifletilebileceğini vurguladı.
Gazze'de Soğuktan Donan Çocuğunun Cansız Bedenini Taşıyan Baba / Yandex Fortoğraflar
“Çocukların Durumu Daha Zor”
Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana ailesiyle birlikte sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Ahmed Ebu Mustafa, naylon malzemeden yapılmış çadırların yazın kavurucu sıcağıyla deforme olduğunu, bu yüzden kış yağışlarına karşı daha da savunmasız kaldıklarını söyledi:
“Evimizden ayrılırken, ‘birkaç güne döneriz’ diye düşündük, hiçbir şey almadık. Giyeceğimiz bile yok. Büyükler olarak bir nebze dayanıyoruz ama çocuklar için çok zor.”
Yazın sıcağıyla yıpranan çadırların kışın yağışlarını hiç kaldırmadığını ifade eden Ebu Mustafa, sadece Allah’a sığındıklarını ve yeni yılda savaşın biterek daha iyi günlerin gelmesini umduğunu anlattı.
Benzer şekilde yaklaşık bir yıldır çadırda yaşayan Muhammed Ebu Masud, barınaklarının “plastik poşetten farksız” olduğunu dile getirdi:
“Yağmur her yerden içeri giriyor, soğuktan korunmanın hiçbir yolu yok. Daha sağlam çadırlara ve battaniye gibi temel malzemelere ihtiyacımız var. Yardım malzemelerinin girişine izin verilmeli ve bu savaş bir an önce bitmeli.”
Yerinden edilmiş Filistinli çocuk, Gazze'nin Han Yunus kentinde kış aylarında şiddetli rüzgarlar nedeniyle hasar gören çadırlarını onarmaya çalışıyor Fotoğraf AhmedAziz
“Hem Donuyoruz Hem Açız”
Çadır kentlerdeki en büyük sorunlardan biri de giderek büyüyen açlık krizi. Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması (IPC) verileri, Gazze’deki 2,2 milyon nüfusun tamamının “akut gıda güvensizliği” yaşadığını gösteriyor. Yaklaşık 1,1 milyon kişi ise IPC Aşama 5 olarak tanımlanan “felaket düzeyindeki” koşullara sürüklenme riskiyle karşı karşıya.
16 yaşındaki yerinden edilmiş Filistinli Ranin Gossam Ebu Assi, kardeşlerinin soğuk ve açlıkla baş etmeye çalıştığını, bunun üzerine bir de savaşın getirdiği stres eklendiğinde durumun katlanılamaz hale geldiğini belirtti:
“Kardeşlerim donuyor… Açlar… Üstelik yağmur, bombardıman ve hastalıkla uğraşıyorlar. Bu gerçekten çok adaletsiz. Biz yetişkinler belki dayanırız ama çocuklara ne söyleyebiliriz?”
Ebu Assi, kardeşlerinin geceyi yağmur altında ishal ve kusma nöbetleriyle geçirdiğini ve sağlık hizmetine erişimin de neredeyse imkânsız olduğunu sözlerine ekledi.
Uzmanlar, abluka nedeniyle azalan insani yardımların ve kötüleşen hava şartlarının Gazze’deki krizi derinleştirdiğine dikkat çekiyor. Güvenli barınak eksikliğinin yanı sıra yeterli gıda ve ilaç temininin yapılamaması, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere yerinden edilmiş on binlerce Filistinliyi büyük bir felaketle karşı karşıya bırakıyor.