BM Göç Ajansı Perşembe günü Suriye için 73 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu. Bu adım, ülkenin yıllarca süren iç savaş ve onlarca yıl süren diktatörlük döneminden geçiş sürecine girmesiyle atıldı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçen ay başlattığı 30 milyon dolarlık yardım çağrısını 73,2 milyon dolara çıkardığını açıkladı. Bu yardım, önümüzdeki altı ay boyunca Suriye genelinde 1,1 milyon kişiye destek sağlamayı hedefliyor.
IOM Başkanı Amy Pope, yaptığı açıklamada "IOM, ülkenin yaklaşık 14 yıllık çatışmadan kurtulduğu bu tarihi anda Suriye halkına yardım etmeye kararlıdır" dedi.
"IOM, Suriye için daha iyi bir gelecek inşa etmek amacıyla tüm ortaklarla birlikte çalışırken, ülke genelindeki savunmasız topluluklara insani yardım ve kurtarma konusundaki derin deneyimimizi sunacak" diye ekledi.
Cenevre merkezli kuruluş, 2020'de Şam'dan ayrıldıktan sonra Suriye'deki varlığını yeniden kurmak için çalıştığını önceki yirmi yılda orada edindiği deneyimi ve son on yılda kuzeybatı Suriye'ye sınır ötesi yardımları geliştirdiğini belirtti. IOM, "Suriye genelinde yerinden edilmiş ve geri dönen gruplar da dahil olmak üzere en risk altındaki ve savunmasız topluluklara acil yardım sağlamayı" hedeflediğini söyledi.
Talep edilen fonların temel yardım malzemeleri ve nakit desteği, barınma, koruma yardımı, su, sanitasyon, hijyen ve sağlık hizmetleri sağlamak için kullanılacağını belirtti. Ayrıca yerinden edilmiş veya yer değiştirmeye hazırlanan kişilere iyileşme desteği sunmak için de kullanılacağını vurguladı.
Geçen ay Beşar Esad'ın ani bir şekilde iktidardan düşmesi, Suriye'de dramatik siyasi çalkantılara yol açarak büyük insan hareketlerini tetikledi.
Yaklaşık 14 yıllık iç savaş sırasında, Suriye nüfusunun yarısı evlerinden zorla çıkarıldı. Milyonlarca Suriyeli yurtdışına kaçtı ve ülke içinde yerinden edildi.
BM Mülteci Ajansı, bu yılın ilk yarısında yaklaşık bir milyon kişinin ülkeye geri dönmesini beklediğini açıkladı. Ayrıca BM İnsani Yardım Ajansı, 2024'ün sonuna kadar Suriye içinde yerinden edilmiş yaklaşık 500.000 kişinin geri döndüğünü bildirdi, IOM de bu veriyi teyit etti.